Domeinnaam '.brussels' vooral populair bij Gewest zelf

© Reine Nkiambote
|

Sinds twee jaar kan iedereen de domeinnaam ‘.brussels’ kopen. Maar storm loopt het niet. De Brusselse overheid blijft de grootste afnemer.

Het is bijna twee jaar geleden dat de domeinnaam .brussels werd opengesteld voor het grote publiek, daar waar het voordien alleen maar voor overheidsinstellingen bedoeld was. Met ‘.brussels’ wilde men de regionale identiteit bestendigen. Maar is dat gelukt?

La Dernière Heure spreekt van een valse start. In 2015 werden slechts 4.634 van die domeinnamen geregistreerd, terwijl het Gewest rekende op 50.000 registraties op een periode van 5 à 10 jaar. Het totaal aantal actief gebruikte domeinnamen, met inbegrip van die geregistreerd voor 2015, staat nu op 5.908.

Overheid grootste afnemer

Brussel Studies ging na wie de domeinnamen kocht. Niet verrassend staat het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest (CIGB) bovenaan, met 1.437 domeinnamen, veelal websites van het Gewestelijke overheidsdiensten en politiezones. In totaal zijn bijna 19 procent van de .brussels-domeinnamen gelinkt aan een openbare instelling.

Ver daarachter staat een bedrijf (wiens identiteit geheim blijft), met 64 gekochte domeinnamen. Elektronicabedrijf Apple staat derde, met 27 van die websites.

De markt blijft een niche, concludeert Brussels Studies, daaraan toevoegend dat dit niet per se een slechte zaak is, gezien lokale actoren zo de kans zien dergelijke domeinnaam te kopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?