Doopsuikerfabrikant Vanparys failliet, fabriek in Evere potdicht

© Thijs Roelen
| De deur van Vanparys blijft dicht

Doopsuikerfabrikant Vanparys is failliet. Ondanks een eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie, moet het Everse bedrijf nu toch de boeken neerleggen, meldt L’Echo.

Vanparys
© Thijs Roelen
| De fabriek van Vanparys in Evere

Het is stil aan de Léon Grosjeanlaan in Evere. De deuren van de doopsuikerfabriek Vanparys zijn dicht en niemand reageert wanneer we aanbellen. In tegenstelling tot wat de website nog vermeldt, is de winkel aan de fabriek op deze vrijdag niet open. Waarschijnlijk zal hij nooit meer opengaan. Ook van de 35 werknemers is geen spoor op deze vrijdagmiddag.

Doopsuiker van fabrikant Vanparys in Evere
© PhotoNews
| Doopsuiker van fabrikant Vanparys in Evere.

Het faillissement dat ceo Thibaut Van Hövel woensdag aanvroeg bij de Franstalige handelsrechtbank, betekent het einde van een bedrijf dat al sinds 1889 bestond. Het bedrijf – dat aan de Zavel begon met de productie van doopsuiker maar tegenwoordig een breed assortiment van met chocolade omhulde producten aanbood - zou zich vergaloppeerd hebben met de overname van zijn Franse concurrent Régene in 2017.

Interne problemen en tanende suikerbonenmarkt

De Tijd meldde eerder dat Vanparys de met die overname gepaard gaande productiestijging niet aankon. Weigerende machines en stijgende kosten leidden tot leveringsproblemen, waardoor verschillende klanten hun orders annuleerden. Die problemen deden Vanparys eind vorig jaar bescherming tegen de schuldeisers aanvragen, in afwachting van een gerechtelijke reorganisatie.

Vanparys
© Thijs Roelen

Los van de problemen die Vanparys ervoer, verliest doopsuiker aan populariteit onder jonge ouders. Dreambaby besloot een aantal jaar geleden na een marktanalyse niet langer doopsuiker te verkopen. Waar de geboorte van een baby vroeger standaard werd gevierd met suikerbonen, ziet de retailer een verschuiving naar andere cadeautjes zoals snoepjes, kaarsenhouders, potjes of andere zaken die langer houdbaar zijn.

‘Onvoldoende volume’

Naar verluidt betekende het terugtrekken van Ava, volgens L’Echo goed voor 40 procent van de orders van Vanparys, het nekschot voor de doopsuikerfabrikant. “Vandaag hebben we onvoldoende volume om de fabriek te laten draaien”, zei Van Hövel woensdag tegen L’Echo. Op vragen van Bruzz wenste de ceo niet te reageren. Het faillissement is vanaf volgende week van kracht.

In december 2014 bracht Koningin Mathilde nog een bezoek aan doopsuikerfabrikant Vanparys in Evere nav het 125-jarig bestaan van de onderneming
© PhotoNews
| In december 2014 bracht Koningin Mathilde nog een bezoek aan doopsuikerfabrikant Vanparys in Evere n.a.v. het 125-jarig bestaan van de onderneming. Eind maart 2019 gaat het bedrijf failliet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?