Een derde minder krantenwinkels in Brussel

In 2017 waren er nog 354 zaken in het Brussels Gewest, terwijl dat er in 2008 nog 515 waren (archiefbeeld uit een theaterstuk).

De afgelopen tien jaar ging een derde van alle krantenwinkels in Brussel op de fles. Dat blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Die raadt handelaars aan om hun winkel om te vormen tot afhaalpunt voor pakjes.

In 2017 waren er nog 354 zaken in het Brussels Gewest, terwijl dat er in 2008 nog 515 waren. Bovendien doen er in het Brussels gewest verhoudingsgewijs meer zaken de deuren dicht dan in de andere landsdelen.

Volgens het NSZ liggen de sluitingen aan dalende inkomsten uit kranten, de loterij en tabaksproducten. “Wij raden de handelaars daarom aan hun zaak om te vormen tot afhaalpunt voor pakjes. Dat is vooral in Brussel interessant omdat zestig procent van de consumenten op vijf minuten wandelafstand van een afhaalpunt woont. Bovendien is het ook voordeliger voor de mobiliteit en het leefmilieu,” aldus Christine Mattheeuws van het NSZ.

De organisatie bepleit daarvoor wel een degelijke vergoeding “Zo’n afhaalpunt vraagt wel extra inspanningen, zoals logistiek werk. Nu zien we vaak dat het sop de kool niet waard is. Binnenkort zullen wij hieronder in onderhandeling treden met Bpost," klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?