Stijgende energieprijzen van gas en elektriciteit in Brussel

| Energiemeters in Brussel (archiefbeeld)

Energie 2030 versoepelt klantvoorwaarden maar niet in Brussel

SDS
© BRUZZ
07/10/2021

Coöperatieve energieleverancier Energie 2030, die de aankoop van een aandeel van 1.000 euro als voorwaarde stelt om klant te worden, gaat eind dit jaar of begin volgend jaar contracten aanbieden waarbij dat aandeel niet langer verplicht is. Die producten zullen verkrijgbaar zijn in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel. "In Brussel is de energieleverancier helemaal niet beschermd."

Samen met de aanbieders Engie en Lampiris is ook de coöperatie Energie 2030 nog actief op de Brusselse energiemarkt. Het zijn de laatste drie spelers nu Octa+ en Mega er - voor nieuwe klanten - de brui aan geven. Energie 2030 eist sinds 2017 echter dat nieuwe klanten in heel België meteen ook een coöperatief aandeel van 1.000 euro kopen, waardoor contracten buiten het bereik van heel wat Brusselaars liggen.

"Ik wil benadrukken dat dat aandeel van 1.000 euro gezien moet worden als een investering", zegt Sabine Brandt, directrice van Energie 2030, vanuit hun thuisbasis in Raeren in de Oostkantons. "Klanten krijgen er een korting op hun factuur door, en hebben ook recht op dividenden als we die uitkeren."

Energie 2030 plant evenwel om de verplichting af te schaffen en aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar opnieuw met producten op de markt te komen die geen aandeel vereisen. Maar die zullen niet in Brussel worden aangeboden.

"In het Brussels gewest ben je verplicht om contracten van drie jaar af te sluiten", zegt Brandt. "Betaalt de klant zijn facturen niet, dan ben je verplicht naar de vrederechter te trekken, maar die procedure neemt een jaar in beslag."

'Weinig wanbetalers nu'

"De consument beschermen is goed, maar Brussel gaat te ver. Als energieleverancier ben je er absoluut niet beschermd. Als klanten niet betalen, blijven wij wel facturen ontvangen voor het energietransport en de belastingen."

"Daarom kunnen we in Brussel niet afstappen van de verplichting om een aandeel te kopen. Mensen die 1.000 euro hebben neergeteld, betalen meestal ook hun facturen. We hebben momenteel maar weinig wanbetalers."

Brandt herhaalt daarmee de kritiek op de verstoorde marktwerking in Brussel van aanbieders als Octa+ en Mega, die deze zomer beslisten geen nieuwe klanten in Brussel meer aan te nemen. Daardoor zijn er naast Energie 2030 nog maar twee energieleveranciers actief op de Brusselse markt.

Energie 2030 ziet ten slotte de laatste weken meer - "maar nog minder dan duizend" - aanvragen uit Brussel binnenlopen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni