1739 Zonnepanelen 15

| Zonnepanelen in Brussel (archiefbeeld)

Brusselse energiegemeenschap krijgt voor het eerst vergunning

┬ę BRUZZ
26/05/2023

De Brusselse regulator voor de elektriciteitsmarkt Brugel heeft voor het eerst een vergunning afgeleverd voor een energiegemeenschap, met name de vzw Illuminons notre quartier in Evere. Het doel is om elektriciteit die wordt opgewekt door zonnepanelen lokaal te delen met deelnemers.

De energiegemeenschap in de Adolf De Brandtstraat voldeed aan alle voorwaarden en krijgt daarom een vergunning die tien jaar geldig is.

"Terwijl we deze eerste vergunning net hebben toegekend, hebben onze diensten intussen al andere aanvragen ontvangen. Die worden in de komende weken behandeld. De eerste reacties van de consumenten lijken alvast positief", vertelt Kevin Welch, voorzitter van Brugel.

Sinds de invoering van het wettelijk kader in april vorig jaar kunnen Brusselaars deelnemen aan een initiatieven van energiedelen. Dat kan via een energiegemeenschap of via peer-to-peerhandel.

"Dankzij deze nieuwe regelgeving kunnen consumenten die niet over daken en/of voldoende middelen beschikken, zich voortaan gemakkelijk aansluiten bij een gezamenlijk project om fotovoltaïsche panelen te laten installeren", verduidelijkt Kevin Welch. Het systeem zou zorgen voor een grotere prijsstabiliteit en lagere energierekeningen.

Momenteel zijn er 6 initiatieven voor energiedelen binnen hetzelfde gebouw, 10 initiatieven voor peer-to-peerhandel en een eerste energiegemeenschap die zijn vergunning heeft verkregen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Economie , Brusselse energiemarkt , Brugel , energieprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni