Financiën jaagt op rodedieselrijders

© Arnaud De Decker-BRUZZ
| Het prijsverschil tussen rode diesel en gewone diesel is aanzienlijk.

De jacht op pomphouders en chauffeurs die rode diesel tanken is geopend. Zaterdag meldde BRUZZ dat in minstens drie Brusselse tankstations huisbrandolie wordt getankt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) reageerde onmiddellijk en sinds zondag vinden op zijn vraag extra controles plaats. Overtreders riskeren een forse boete of zelfs een strafrechtelijke vervolging.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) overlegde zondag met de douanetop. Samen beslisten ze om de controles op voertuigen en tankstations op te voeren. Hoeveel controles er exact zullen plaatsvinden, en wanneer, wil het kabinet niet zeggen om het verrassingseffect niet te verstoren.

Zoals BRUZZ onthulde, kiezen sommige chauffeurs ervoor om rode diesel te tanken. Per liter kost dat hen een halve euro minder dan gewone diesel. Maar eigenlijk mag rode diesel niet gebruikt worden als brandstof voor auto’s en vrachtwagens. De brandstof is bedoeld voor tractoren en voor machines en, heeft een kleur gekregen om het onderscheid te maken.

Overtreders riskeren een boete van 500 tot 1.250 euro. Voor zware fraudeurs kan dat oplopen tot 5.000 euro, en de pomphouder riskeert zijn vergunning te moeten afgeven.

Het afgelopen jaar werden er 763 chauffeurs betrapt op het gebruik van rode diesel. De komende dagen zal duidelijk worden hoeveel mensen een overtreding hebben begaan. Afhankelijk van die resultaten, zal Van Overtveldt op geregelde tijdstippen extra controles organiseren, laat zijn woordvoerder weten.

'Te weinig personeel'

Maar volgens de vakbond ACV Openbare Diensten is er te weinig personeel om die controles uit te voeren. "De laatste tijd is ongeveer 40 procent van het personeel vertrokken. Dat zijn vooral mensen die met pensioen gingen en niet werden vervangen", klinkt het.

"Er vinden te weinig controles plaats, omdat er te weinig personeel is", zegt Marc Nijs van het ACV.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?