Bakkers over energiecrisis: 'Prijs van het brood gaat zeker nog vaker omhoog'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 13 oktober 2022

Ovens, diepvriezers, koelkasten verbruiken allemaal veel energie. Dat voelen de bakkers in het Brussels gewest altijd al, maar vandaag nog meer. Heel wat bakkers zien zich genoodzaakt de prijzen te verhogen of hun financiële buffer aan te spreken om de winter door te komen.

Sommige bakkers voelen de hogere kosten al in hun inkomsten en hun salaris. Bakker Bart Decleir uit Ganshoren stelt zelfs dat hij "bijna geen winst meer maakt". Toch gaat hij door, hij doet het werk graag en voor zijn pensioen is het nog te vroeg.

Grote bakkers hoeven de prijzen voorlopig nog niet zo hard op te trekken. Zij kunnen de inkomsten uit filialen met veel inkomsten delen met de filialen die minder inkomsten hebben. Kleine bakkers zien soms geen andere keuze. De grondstofprijzen die Decleir vandaag ziet, heeft hij naar eigen zeggen in zijn 35-jarige bakkerscarrière nog niet eerder gezien.

Heel wat ondernemers in Brussel spreken hun spaargeld aan om de zaak overeind te houden. We spreken erover met Anton Van Assche van ondernemersvereniging Unizo. Hij licht toe welke maatregelen ondernemers door tijden van inflatie en energiecrisis kunnen loodsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?