Een appartement te huur in Brussel

| Een appartement te huur in Brussel.

Huurindex: parlement verbiedt inhaalbeweging

Steven Van Garsse
© BRUZZ
05/10/2023

De commissie huisvesting van het Brussels parlement heeft de ordonnantie goedgekeurd die eigenaars van slecht geïsoleerde woningen verbiedt om de forse indexstijging van 2022 toch door te rekenen aan de huurder.

In oktober vorig jaar heeft het Brussels parlement de huurindexering een jaar bevroren voor woningen met een slecht EPB-certificaat (F, G). Het moest soelaas brengen voor de huurders die plots met torenhoge energiefacturen te maken kregen. Eigenaars van woningen met een EPB-certifcaat E mochten de helft van de huurindex toepassen.

De regeling loopt op 15 oktober af. Om te vermijden dat verhuurders de indexering alsnog, met vertraging, doorrekenen aan de huurder heeft de commissie Huisvesting van het Brussels parlement zopas groen licht gegeven voor een ordonnantie die het ‘dure’ jaar 2022 uit de huurindex haalt.

Verhuurders van woningen met een slecht EPB-certificaat zullen dus terug mogen indexeren vanaf 15 oktober, maar mogen geen inhaalbeweging maken. Concreet zullen ze een indexering van enkele procenten mogen doorvoeren, maar dus geen tien procent of meer.

De ordonnantie is het gevolg van een compromis tussen de meerderheidspartijen.

Ecolo en PS hadden aangekondigd dat ze voorstander waren van de verlenging met een jaar van de bevriezing van de huurindex, maar dat stootte op verzet van de regeringspartijen Défi en Open VLD. Met dit voorstel zitten de regeringspartijen terug op één lijn.

Er waren daarnaast ook juridische bezwaren om de bevriezing van de huurindexering met een jaar te verlengen. Het zou door het Grondwettelijk Hof beschouwd kunnen worden als een niet-proportionele maatregel, omdat de energiecrisis grotendeels achter de rug is.

De meerderheidspartijen wilden dat risico niet nemen, zeker omdat de maatregel van vorig jaar ook al voor het Grondwettelijk Hof is gebracht. Een uitspraak hierover wordt begin 2024 verwacht.

De PTB was als enige partij wél voorstander om de bevriezing van de huurindexering met een jaar te verlengen, maar de ordonnantie die de partij hiervoor indiende haalde in de commissie Huisvesting geen meerderheid.

Het voorstel van de meerderheid moet nu nog door het volledige parlement worden bekrachtigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, huurindex, Brusselse regering, energiecrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni