| De energiesubsidie voor zwembad Calypso verdubbelde bijna sinds 2022 (archiefbeeld).

Watermaal-Bosvoorde sluit gratis stopcontact in zwembad af

EC
© BRUZZ
05/02/2024

Een eigen haardroger meenemen, kan niet langer in zwembad Calypso in Watermaal-Bosvoorde. De gemeente heeft het stopcontact afgesloten om de energiekosten in toom te houden. Dat meldt La Capitale.

Aan het stopcontact in zwembad Calypso hangt sinds kort een affiche met uitleg. “Ook hier besparen wij energie,” valt te lezen. Wie lang haar heeft, krijgt de tip om met een muts naar buiten te gaan. Gedaan met eigen haardrogers, dus. En dat valt bij sommige zwemmers niet in goede aarde, weet La Capitale.

De gemeente wil met de ingreep de energiefactuur van het zwembad naar omlaag helpen. “Sinds de energiekosten stijgen, zien we meer mensen die zich hier volledig komen douchen en het elektrisch stopcontact misbruiken,” vertelt schepen van Sport Jean-François de Le Hoye (MR-GM) aan de krant.

Het stopcontact werd enkele jaren geleden geïnstalleerd tussen twee betalende haardrogers. Die kan je nog altijd gebruiken voor 20 cent per beurt, maar gratis stroom is dus verleden tijd.

Verdubbeling subsidie

Volgens De Le Hoye voorziet de gemeente dit jaar een energiesubsidie van 820.000 euro voor het Calypso-bad. Dat is bijna het dubbele van voor de energiecrisis: in 2022 bedroeg de subsidie nog maar 486.000 euro. “We hebben maatregelen genomen om 100.000 euro te kunnen besparen,” zegt de schepen van Sport. Eén van die maatregelen is het einde van het gratis stopcontact. Daarbovenop komen dit jaar bijkomende investeringen in isolatie en zonnepanelen.

Mochten de energieprijzen volgend jaar opnieuw zakken, wil de gemeente overwegen om het stopcontact te reactiveren, besluit De Le Hoye. BRUZZ kon de schepen of burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) zelf nog niet bereiken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni