Franstalige Manager van het Jaar is Brusselaar

© Photonews
| Yvan Verougstraete (44), ceo van 'medische supermarkt' Medi-Market, is verkozen tot Manager van het Jaar

Woluwenaar Yvan Verougstraete (44), ceo van parafarmaciegroep Medi-Market, is door magazines Trends/Tendances verkozen tot (Franstalige) Manager van het Jaar. Hij werd gekozen uit tien genomineerde bedrijfsleiders. Hij wordt geprezen om zijn "lef en goed bestuur".

De keten Medi-Market heeft in de afgelopen vijf jaar 42 vestigingen geopend, en stelt inmiddels 650 mensen tewerk. De jury van weekbladen Trends en Tendances wilde een 'disruptor' belonen, "een persoonlijkheid die erin geslaagd is een groep te mobiliseren rond een vernieuwend project in een redelijk traditioneel universum."

"Ik ben altijd gehaast in het leven. Ik ben ervan overtuigd dat ik jong ga sterven", zegt Verougstraete woensdag in La Capitale. In 1994, op 18-jarige leeftijd, werd hij zo het jongste gemeenteraadslid van het land, in zijn thuisbasis Sint-Pieters-Woluwe. "Maar ik heb behoefte aan onafhankelijkheid, ik ben niet in staat om compromissen te sluiten."

Na de Vlerick-managementopleiding wordt hij consultant bij McKinsey in 1999. In 2005 sticht hij een bedrijf in kant-en-klaarmaaltijden, dat later fuseert met een concurrent. Begin 2013 vertrekt hij met vrouw en kroost van drie voor zes maanden op wereldreis.

Onder vuur

Bij thuiskomst sticht Verougstraete Medi-Market, een 'parafarmacie' of 'medische supermarkt' waar je medicijnen en verzorgingsproducten zonder voorschrift kan kopen. In 2015 opent de eerste Brusselse vestiging in Evere. Intussen zijn er zes Medi-Markets in het gewest, onder meer in Docks, the Mint en de Nieuwstraat, en ook één vlak over de gewestgrens in Drogenbos.

Het bedrijf en zijn stichter liggen geregeld in de clinch met de 'traditionele' apothekers, die volgens de ceo zijn winkelketen "boycotten" door druk uit te oefenen op groothandels om niet meer bij hen te leveren.

Desondanks lijkt het Medi-Market voor de wind te gaan: het bedrijf verwacht dit jaar 100 à 150 aanwervingen dit jaar. In La Capitale laat Verougstraete weten dat hij nu wel stilaan toe is aan iets anders: "Over een paar jaar doe ik zonder twijfel iets anders. Delen wat ik ontvangen heb. Lesgeven, of terugkeren naar de politiek, of misschien iets in het domein van de gezondheidszorg."

Aan Vlaamse kant sleepte Onno van de Stolpe (60) de titel Manager van het Jaar in de wacht. Hij is de CEO van Galapagos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?