Franstalige werkzoekenden kunnen binnenkort ook naar VDAB

Frans- of anderstalige werkzoekenden kunnen binnenkort naast een Nederlandstalige opleiding ook begeleiding krijgen bij VDAB, die hen aan een job in Vlaanderen kan helpen. Dat staat in een princiepsakkoord dat begin juli definitief goedgekeurd moet worden.

De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris en zijn Vlaamse tegenhanger VDAB, die in Brussel enkel opleidingen verzorgt, onderhandelen al een tijdje over een nauwere samenwerking rond het begeleiden van werkzoekenden.

Onder impuls van de nieuwe minister van Werk Didier Gosuin (FDF) is er nu een princiepsakkoord afgesloten waardoor VDAB naast Nederlandstalige ook Frans- en anderstalige werkzoekenden kan bemiddelen naar werk. Wie voldoende Nederlands kent, kan door Actiris worden doorgestuurd naar VDAB die dan bemiddelt voor een job in Vlaanderen. VDAB was al langer vragende partij daarvoor.

De maatregel is bedoeld voor Brusselse werkzoekenden die een Nederlandstalig beroepsperspectief hebben, als ze bijvoorbeeld een Nederlandstalige beroepsopleiding gevolgd hebben of in Vlaanderen willen werken.

 “Voor een werkzoekende is het eenvoudiger als hij niet meer voor zijn opleiding bij de ene en voor de begeleiding bij de andere instantie moet aankloppen”, zegt Geert Pauwels, directeur van VDAB Brussel.

“De beslissing moet ook de interregionale mobiliteit vergroten, zodat Brusselse werkzoekenden vlotter vacatures in de Rand kunnen invullen.”

Taalbad
Het akkoord is ook ingegeven door het gebrek aan taalkennis bij heel wat Brusselse werklozen. Voor bijna de helft van de vacatures bij Actiris is tweetaligheid een vereiste, maar heel wat werkzoekenden beheersen het Nederlands niet. “Via een opleiding bij VDAB krijgen ze een taalbad”, zegt Pauline Lorbat van het kabinet-Gosuin.

“Er is een grote nood aan tweetalige verkopers, administratieve krachten enzovoort. Het is eigenlijk vreemd dat dit nog niet kon. Dergelijke synergieën tussen instellingen kunnen veel opleveren.”

Begin juli moeten de raden van bestuur hun goedkeuring nog geven.

De nieuwe dynamiek tussen VDAB en Actiris leidde eerder al tot de beslissing om hun dienstverlening samen aan te bieden in de Astrotoren, samen met Bruxelles Formation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?