Gasbesparing in Brussel volledig te danken aan zonnig voorjaar

© Shutterstock
| Begin 2022 werd op koude dagen niet op gas bespaard, ook al gingen de prijzen toen flink omhoog.

In Brussel is het gasverbruik in de eerste jaarhelft van 2022 met 18,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te danken aan het zonnige voorjaar. Als enkel de koude dagen worden vergeleken, is er zelfs sprake van een licht gestegen gasconsumptie.

Leiden de hoge gas- en elektricteitsprijzen tot minder verbruik? Die hypothese lijkt voorlopig niet te kloppen. Op vraag van onze redactie vergeleek de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga het verbruik van de eerste helft van 2021 - toen de prijzen nog 'normaal' waren - met het verbruik van de eerste zes maanden van 2022.

Zonnig voorjaar

Voor elektriciteit is er geen verschil qua totaalverbruik - dus bedrijven, overheid en gezinnen samen. Wordt ingezoomd op gezinnen, dan zien we wel een daling van 4,3 procent.

Voor gas is die daling veel groter: in de eerste helft van 2022 werd 18,1 procent minder gas gebruikt. Maar het voorjaar van 2022 was veel zonniger dan het regenachtige en koude 2021. Als Sibelga de cijfers corrigeert voor het aantal graaddagen - dagen waarop de temperatuur lager ligt dan 16 graden, typisch de temperatuur om de verwarming aan te steken - is dat plaatje totaal anders.

In plaats van gas te besparen, is er een lichte toename van het totale verbruik met 2,4 procent. Voor de gezinnen is die toename beperkt tot 0,7 procent.

Lockdown

Sibelga veronderstelt dat de lockdown van begin 2021 daar voor iets tussen zit. Aan en af waren er toen maatregelen tot half april, waardoor burelen en ruimtes voor contactberoepen vaak dicht waren.

Daar was begin 2022 geen sprake meer van, waardoor de totale vraag naar verwarming, en dus gas, steeg. Sibelga beklemtoont wel dat dit om een veronderstelling gaat.

Cijfers over de eerste koude weken van september, zijn nog niet voorhanden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?