Gatz tevreden dat Brussels Gewest rating behoudt

© Bart Dewaele
| Sven Gatz
Updated: 29-03-2022 - 15:20

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz reageert tevreden op het nieuws dat kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) de AA-rating en outlook voor het Brussels Gewest behoudt. S&P maakte maandagavond de jaarlijkse evaluatie van de kredietwaardigheid van het Brussels Gewest bekend. Oppositiepartij N-VA is toch niet gerustgesteld.

"Ik ben tevreden dat de rating standhoudt ondanks de woelige tijden. Niet alleen ondergingen we de voorbije twee jaren een ongeziene gezondheidscrisis. Met de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis die er het gevolg van is, blijven de tijden en de financiële en budgettaire vooruitzichten onzeker. Toch krijgt het Brussels Gewest dezelfde rating als Vlaanderen", stelt Gatz in een reactie.

Vorige maandag presenteerde minister Gatz in het Brussels Parlement de resultaten van het zogenaamde PEFA-rapport (Public Expenditure and Financial Accountability) en de methodologie van spending reviews. Het PEFA-rapport is een analyse van de sterke en zwakke punten van het publiek financieel management in het Brussels Gewest.

De door de Europese Commissie aangestelde experten gaven er aan dat hun analyse het bredere begrotingsbeleid en de performantie voor ogen houdt, waarbij het Brussels Gewest een goed resultaat neerzet.

Audit

N-VA-fractievoorzitster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter tempert echter de positieve reactie van minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD), op basis van de recente PEFA-audit van het begrotingsbeleid.

"Die audit legt tal van pijnpunten bloot. Zo is er geen zicht op de eigenlijke impact van grote investeringsuitgaven. Brussel gaat enorme schulden aan om te kunnen investeren maar blijkbaar wordt er niet gekeken naar of dit zichzelf eigenlijk terugbetaalt. Dat is gewoon slecht beleid op kap van toekomstige generaties," reageert de N-VA'ster.

Volgens Van Achter stelt minister Gatz de PEFA-audit rooskleuriger voor dan ze in werkelijkheid is. "Brussel komt hier niet goed uit," vindt ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?