© Purrrpl_Haze | Bedrijven en instellingen die gebruikmaken van kantoorgebouwen in Schaarbeek moeten daarvoor een belasting betalen.

Gewest moet 8 miljoen aan Schaarbeek maar weigert te betalen

VT
© BRUZZ
23/12/2017

Bedrijven en instellingen die gebruikmaken van kantoorgebouwen in Schaarbeek moeten sinds 2005 een belasting betalen. Maar het gewest weigert steevast het bedrag te betalen.

In totaal moet Schaarbeek nog tussen 10 en 15 miljoen aan achterstallige betalingen ontvangen. Het gewest, dat gebruikmaakt van kantoren in het CCN-gebouw aan het Noordstation, moet in totaal nog zo’n 8 miljoen euro betalen. “Dit probleem sleept al langer aan,” zegt Schaarbeeks schepen van Financiën Denis Grimberghs (CDH) aan La Capitale.

Het gewest stelt dat de belasting niet voor openbare instellingen geldt. Bovendien geeft het al geld aan de Brusselse gemeenten. Volgens Grimberghs gaat die redenering niet op. “Het gewestelijke en federale niveau hebben de neiging te denken dat ze boven de fiscale regels staan, maar daar hebben ze geen recht toe,” zegt hij. “Schaarbeek voorziet geen uitzondering voor de belasting, zelfs niet voor de openbare instellingen,” gaat hij verder.

Sinds 2005 heeft het gewest de betaling kunnen vermijden door een een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. Maar, dat is niet gebeurd in 2016. De gemeente zal nu proberen om het bedrag voor dat jaar alvast te innen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Economie, Gewest, CCN

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie