Gezien: toeloop voor speenvarkens op het Flageyplein

© KH
| Miranda - de Koning van de Speenvarkens - rechts in beeld.

Oudejaar, voor de een staat het synoniem met een kaasschotel, een ander zweert bij oesters. De Portugezen van Brussel staan op hun gegrild speenvarken, merkten we op het Flageyplein.

“Tiens, een voedselbedeling.” Het is onze eerste gedachte als we op het Flageyplein een rij mannen zien aanschuiven aan een bestelwagen waar pakken uitgedeeld worden. Bij nader inzien hebben sommige wachtenden echter briefjes van 100 en 50 euro in de hand en valt de hypothese in het water.

Navraag leert dat bestelwagen tjokvol zit met gegrilde speenvarkens, die binnen de Portugese gemeenschap gegeerd zijn met oudejaar. Verkoper Miranda is Portugees, net als alle mannen in de rij. Een volledig speenvarkentje mag duidelijk ook wat kosten: we noteren prijzen van 90 tot 180 euro.

De Koning van de Speenvarkens

Miranda haalt het vlees uit Nederland en bereidt het zelf in Brussel. Tijdens het weekend heeft hij ook een stand op de markt op het plein met verschillende grillvleesspecialiteiten. Zijn website leert ons ten slotte dat de verkoper ook een bijnaam heeft in Brussel: ‘o Rei dos Leitões’, de Koning van de Speenvarkens.

speenvarken Flageyplein Miranda
© KH
| Wachten op het speenvarken.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?