Gouverneur Nationale Bank reageert op polemiek hoge lonen

© google
| Overval Nationale Bank verijdeld

Pierre Wunsch, de nieuwe gouverneur van de Nationale Bank, reageert in een interview met De Standaard en La Libre op de polemiek die er de jongste maanden is geweest over onder meer het relatief hoge loon van de Belgische gouverneur en over het gebrek aan vrouwen in het directiecomité.

"Als je mijn loon vergelijkt met wat gebruikelijk is in de financiële sector, ligt het op het niveau van een middelgrote bank. Als je het vergelijkt met de andere centrale banken, ligt het een beetje hoger. Ik zal niet minder goed slapen als men het wil aanpassen", verklaart Wunsch in de krant.

Hij wijst erop dat de vorige minister van plan was om een aantal zaken te hervormen, al is niet bekend wat daar nog van wordt uitgevoerd. De Nationale Bank kwam recentelijk ook in de vuurlinie toen bekendraakte dat de laatste vrouw in het directiecomité zou worden vervangen door een man, Steven Vanackere.

Minder vrouwen op kaderniveau

De gouverneur merkt op dat 40 procent van het personeel bij de Nationale Bank vrouw is, "al is dat op kader­niveau veel minder", klinkt het. "We stellen vast dat de kans om aangeworven te worden voor vrouwen en mannen niet verschilt, maar dat minder vrouwen zich kandidaat stellen voor een functie bij de bank."

Waarom is volgens Wunsch nog niet duidelijk. "Het is een aandachtspunt, we zijn daarmee bezig. De hele commotie toont ook aan dat we beter moeten uitleggen wat we doen en meer rekening moeten houden met onze omgeving."

Politieke benoeming

Dat een directeur door de politiek benoemd worden, gebeurt in de meeste landen. Volgens Wunsch is de NBB nu veel minder gepolitiseerd dan vroeger. "Maar ik zou er uiteraard niets op tegen hebben als de benoemingen op een andere manier gebeuren", zegt Wunsch.

"In andere landen heeft het parlement misschien meer invloed. Als de kwaliteit van de kandidaten maar gegarandeerd is." Wunsch meent dat het beleid van de Nationale Bank onder zijn leiding niet sterk zal verschillen van zijn voorgangers, al heeft hij wel een meer 'directe stijl'.

Hij wil zich in de eerste plaats toeleggen op het moderniseren van de werkomgeving bij de Nationale Bank, met gedeelde ruimtes en digitaal werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?