FLITS 2 zonnepanelen

Gratis installatie van zonnepanelen, in ruil voor je subsidies

Stefanie Nijs
© BRUZZ
10/01/2019

Sinds medio 2018 kan je in Brussel gratis zonnepanelen laten installeren op je eigen dak. De bedrijven zorgen tien jaar lang voor het onderhoud, in ruil voor de subsidies. Een win-win, zo lijkt het, al is het afwachten hoe de markt evolueert.

Het ruikt naar afzetterij: gratis zonnepanelen op je dak, terwijl je ook nog eens geniet van lagere energietarieven dankzij de opgewekte elektriciteit. In Brussel zijn het afgelopen jaar al drie spelers opgedoken die zo’n deal aanbieden: Brusol, Brussels Energy en Power2apartments.

Er lijkt inderdaad voordeel te zijn voor beide partijen. De installateur blijft tien jaar lang eigenaar van de panelen en staat dus in voor het onderhoud. Daardoor krijgt hij echter ook de opbrengst van de groenestroomcertificaten. En die handel blijkt dus stabiel én winstgevend te zijn.

'Dit kan interessant zijn, maar laat zeker je contract nakijken bij onze dienst Homegrade.'

Joke Dockx van Brussel Leefmilieu

Lucratieve subsidies

Groenestroomcertificaten zijn een vorm van subsidie in het Brussels Gewest. Per hoeveelheid opgewekte zonne-energie krijg je een groenestroomcertificaat, dat je nadien kan verkopen aan energieleveranciers zoals Luminus of Engie Electrabel. Die zijn in Brussel verplicht een minimum aan groenestroomcertificaten te bezitten en moeten dus wel kopen.

Er is een gegarandeerde minimumprijs (65 euro) om je groene stroom te verkopen, maar door een lager aanbod dan de vraag is de prijs ondertussen een pak hoger (gemiddeld 86 euro per certificaat). Op dit moment garandeert Brussel ook dat je 10 jaar lang je groenestroomcertificaten krijgt als je nu voor zonnepanelen kiest, zelfs als de regels in de toekomst veranderen.

Maar door de groenestroomcertificaten zou je al na zeven jaar je investering in zonnepanelen terugbetaald hebben. Die extra drie jaar is dus waar die commerciële spelers hun winst op maken.

Contract nakijken

“Op zich zijn dergelijke bedrijven geen slechte zaak, omdat ze meer opties bieden aan de consument,” zegt expert Michel Huart van observatorium Apere. “Voor wie geen tijd en moeite wil besteden aan de installatie van zonnepanelen, is dit een oplossing.”

“Doordat je minder betaalt voor je energiefactuur zit er ook voor de klant financieel voordeel in, zo heeft onderzoek van Test-Aankoop aangetoond. Desondanks raden we wel aan om het voorgestelde contract goed na te lezen,” aldus Huart.

Bij het Brussels Gewest klinkt eenzelfde geluid. “Dit kan een oplossing zijn voor wie niet voldoende startkapitaal heeft om zonnepanelen aan te schaffen,” zegt Joke Dockx van Brussel Leefmilieu. “Maar laat zeker je contract nakijken bij Homegrade, onze informatiedienst. En verifieer de kwaliteit van de aangeboden zonnepanelen, zodat je ook na die tien jaar nog een behoorlijke energie-opbrengst hebt.”

'Wij willen ook huurders laten profiteren van zonnepanelen. Maar hun eigenaars overtuigen is enorm moeilijk.'

Frank Tribout van Power2apartments

Dagelijks installaties

De deal lijkt in ieder geval aan te slaan. Brussels Energy rapporteert dat het in ruim een half jaar al 827 zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Niet slecht, als je weet dat er op acht jaar tijd 2.860 particulieren zonnepanelen hebben aangeschaft in Brussel - althans volgens de laatste cijfers van regulator Brugel, eind 2016.

Concurrent Brusol wil geen precieze verkoopscijfers geven. “Die zijn enkel voor intern gebruik bestemd,” zegt woordvoerder Lothar De Keyne. “Maar we verrichten iedere dag installaties, soms een, soms vijf per dag.”

Huurders

Power2apartments richt zich dan weer op een specifiek marktsegment: gemeenschappelijke daken van appartementsgebouwen. “Een interessante niche als je weet dat Brussel voor 60 procent uit huurders bestaat. Wij willen per appartementsgebouw de vereniging van eigenaars aanspreken voor zonnepanelen, en zo ook huurders laten profiteren van zonne-energie,” zegt oprichter Frank Tribout.

Maar in die niche vallen de resultaten voorlopig tegen. “We hebben wel contracten lopen, maar nog geen installaties uitgevoerd. Je moet namelijk 75 procent van de eigenaars overtuigen. Enorm moeilijk, omdat alleen de huurders voordeel hebben van de lagere energiefactuur,” verzucht Tribout. “We gaan ons nu even beraden over een nieuw businessmodel.”

'Als de prijs van elektriciteit stijgt, wordt de subsidie verlaagd. Zo wordt de steun geleidelijk afgebouwd.'

Michel Huart van vzw Apere

Moeilijke markt

De drie investeerders zijn nog maar net begonnen. Of de handel in subsidies ook op lange termijn lucratief zal zijn, is lang niet zeker.

Er is namelijk een interessante paradox in die markt: hoe meer zonnepanelen bedrijven installeren, hoe meer groenestroomcertificaten er op de markt zullen zijn en hoe lager de prijs dus zal liggen. “Of Brusol aan de minimumverkoopprijs nog winst zou maken, moeten we nog bekijken,” zegt De Keyne.

Wanneer er in Brussel genoeg zonnepanelen zijn om de hernieuwbare energiedoelen te halen, zullen zelfs alle subsidies wegvallen, zoals in Vlaanderen en Wallonië al gebeurde. “Ook dan zullen we moeten herbronnen,” aldus De Keyne. “Maar Brusol is onderdeel van een grotere groep, Energyvision. We zullen dus zeker niet overkop gaan.”

Turteltaks

Tot slot: moeten we vrezen voor een subsidiebubbel, zoals in Vlaanderen met de Turteltaks? Ook in Wallonië zorgde de handel in groenestroomcertificaten voor financiële katers. “In Brussel worden de subsidies een à twee keer per jaar herzien,” weet Michel Huart.

“Als de prijs van elektriciteit stijgt, kunnen de subsidies bijvoorbeeld verlaagd worden, zonder dat het minder aantrekkelijk wordt. Op die manier wordt de steun geleidelijk afgebouwd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Milieu, zonnepanelen, groenestroomcertificaten, Leefmilieu Brussel, Brusol, Brussels Energy, Power2apartments, Apere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni