Grootste stedelijke zonnepanelenpark van Europa op Abattoir

GR
© BRUZZ
12/10/2021

Abattoir kan zich vanaf nu de eigenaar van de grootste fotovoltaïsche installatie in een Europese stedelijke context noemen. Met de hulp van de start-up Skysun liggen er op het dak nu 5.808 zonnepanelen, goed voor de elektriciteitsbehoefte van meer dan 700 gezinnen. Bij Skysun hopen ze dat het project navolging krijgt in andere Europese grootsteden. De operatie werd deels gefinancierd door een crowdfundingsactie.

De plaatsing van de zonnepanelen op het dak van de slachthuishallen in Anderlecht is volgens Thomas Dermine, federaal staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen (PS), een schoolvoorbeeld van innovatief investeren. “En het geeft burgers de mogelijkheid om mee te werken aan de duurzame ontwikkeling van hun wijk.”

Het project is immers gefinancierd met een crowdfundingsactie. "Die was goed voor zo'n 300.000 euro," zegt Léopold Coppieters, medeoprichter van start-up Skysun die het project in goede banen leidde. Abattoir zal zelf een derde van de geproduceerde elektriciteit verbruiken. De rest wordt in het net geïnjecteerd en dus voorbehouden voor de burger, die zelf een groot aandeel heeft in deze verwezenlijking.

Koolstofneutraal Brussel

Alle zonnepanelen samen bestrijken een oppervlakte van zo’n 12.000 vierkante meter, ofwel zo’n twee voetbalvelden. Daarmee is het de grootste fotovoltaïsche installatie van Europa in een stedelijke omgeving.

“Dat is gelukt dankzij een technische innovatie die wij hebben ontwikkeld en die hernieuwbare energie in alle discretie in het dak integreert. De isolatie en de waterdichtheid van het historische 19de-eeuwse gebouw worden daarbij gegarandeerd. Met onze oplossing laten we de oorspronkelijke esthetiek van het zinken dak mooi uitkomen en brengen we tegelijkertijd een modern tintje aan,” licht Coppieters toe.

Ook Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) is tevreden met de make-over. “De hallen krijgen hun uitstraling van weleer terug, terwijl ze tegelijk deel uitmaken van de toekomst. Het is een knappe verwezenlijking, die grote energieproductie integreert in de stedelijke architectuur. Deze realisatie opent nieuwe perspectieven voor de uitrol van fotovoltaïsche energie in het Gewest. Het zal ons helpen om de klimaatdoelstellingen te bereiken die we onszelf hebben opgelegd: een koolstofneutraal gewest worden tegen 2050.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni