Handel: Marollen boeren slecht, centrum gaat vooruit

© Alain Wibert

Het gaat niet goed met de handel in de Marollen. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van Atrium, de instantie die de handelswijken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest analyseert. Uit die barometer blijkt wel dat het goed gaat met het centrum van Brussel en de Gentsesteenweg. De Nieuwstraat blijft de populairste winkelstraat.

Het aantal winkelaars in de Marollen daalt al sinds 2013. Ook dit jaar deed de wijk het niet goed. Vooral het aantal bezoekers aan de Blaes- en de Vossenstraat daalde. "Dat baart ons zorgen," zegt Julien Bacq van Atrium aan BRUZZ. "Er is geen grote werf in de wijk, dus we weten niet waarom het slecht gaat," legt hij uit. "Mogelijk heeft de daling te maken met de de snelle rotatie van de winkels."

Ook de situatie rond het station Lemonnier is niet positief. "Bovendien ziet het er niet goed uit," aldus Bacq. "Er zijn namelijk grote werken voorzien aan het Metrostation Grondwet, dat zal grote hinder met zich meebrengen."

Opkomst Gentsesteenweg en Vanderkinderestraat

Voor Molenbeek en het centrum van Brussel klinkt er een ander verhaal. Dit jaar deed de Gentsesteenweg het, net zoals de voorbije jaren, goed. Ook de Anspachlaan kent een stijgende lijn in bezoekersaantallen, ondanks de werken aan de voetgangerszone.

"Na de aanslagen van 2015 en 2016 liet een eenvoudige logica ons geloven dat er een leegloop aan de gang was in het historische centrum van Brussel en in Molenbeek. Deze cijfers tonen een ander beeld," zegt Bacq. “Sinds onze tellingen in 2016, net voor de aanslagen in Brussel, hebben we gezien dat de het aantal klanten bleef stijgen, zelfs ondanks de negatieve actualiteit. Op regionaal niveau staat 2017 zelfs hoger dan voor de lockdown van 2015.”

Ongewijzigde top drie

Uit de barometer blijkt verder dat de top drie van populairste winkelstraten ongewijzigd blijft. Op de eerste plaats staat de Nieuwstraat (45.586 bezoekers), die wordt gevolgd door de Elsensesteenweg (30.411 bezoekers) en de Anspachlaan (30.273 bezoekers)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?