Hotel Astoria: werken hervatten in juli, heropening gepland in 2022

Het prestigieuze hotel Astoria in de Koningstraat ligt er sinds 2007 verlaten bij, maar de geplande werken mogen vanaf juli hervatten. Volgens Brussels architect Francis Metzger zal het hotel in 2022 terug openen.

Het vijfsterrenhotel in de Koningsstraat is een monument in Brussel. Het werd gebouwd in 1910 op vraag van Léopold II, en werd van meet af aan beschouwd als een meesterwerk. Dat viel ook in het buitenland op: onder meer Winston Churchill en Dwight Eisenhower zouden er hebben gelogeerd.

Ondertussen ligt het hotel er al dertien jaar verlaten bij.

In 2007 sloot het hotel z'n deuren. Het werd verkocht aan Global hotels and resorts, een hotelgroep die volgens La Capitale onder meer door de Saoedische sjeik Mohamed El-Khereji wordt beheerd. In 2010 begon de afbraak van een aanpalend gebouw. De bedoeling was om er een extensie van het hotel te bouwen. Maar sinds 2016 ligt alles stil, en werd het hotel opnieuw verkocht. Deze keer aan de Corinithia groep, eveneens actief binnen de hotelsector.

Kostprijs: tussen 40 en 60 miljoen

"Ons doel is om van het hotel de beste van Brussel te maken," stelde de voorzitter van Corinthia toen. Na de werken zou het hotel over zo'n 121 kamers en suites beschikken.

"We hebben nieuwe bouwvergunningen moeten aanvragen," zegt verantwoordelijk architect Francis Metzger in de Franstalige krant. "Het plan is om twee verdiepen bij te bouwen." Kostprijs: tussen de 40 en 60 miljoen euro.

Gezien een deel van de werken al is gerealiseerd, denken de architecten en bouwheren dat het hotel binnen 2 jaar opnieuw klanten mag ontvangen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?