Huurindexatie voor veel Brusselaars onbetaalbaar: 'Als het zo doorgaat, word ik dakloos'

Charlotte Deprez
© BRUZZ
05/09/2022
Updated: 05/09/2022 18.38u

Veel Brusselaars worden met een indexering van de huurprijs geconfronteerd, wat voor velen nog moeilijk te betalen is. De Brusselse huurdersbond roept daarom opnieuw op om de indexering te plafonneren.

“Ik hou mijn hart vast voor de komende jaren,” zegt Ronald. Ronald is met pensioen en hij huurt al 20 jaar een appartement in de stad Brussel. Vorig jaar betaalde hij nog 606 euro huur per maand. Door de huurindexatie zal hij nu 661 euro moeten betalen. Daar komen nog eens 72 euro kosten bij. “De huurprijs valt op zich mee voor Brussel, maar reken daar nog eens de energiekosten en andere kosten als internet en televisie bij, en dan wordt het snel onbetaalbaar met mijn pensioen.”

Ronald had zich zijn oude dag anders voorgesteld. “Sparen is uitgesloten, integendeel. Ik wou mijn spaargeld eigenlijk gebruiken om later een rusthuis te kunnen betalen, maar nu moet ik het zelfs gebruiken om mijn vaste kosten te dekken. Ik ben alleenstaande, heb geen kinderen en amper familie. Als deze trend zich verderzet, word ik gewoon dakloos.”

Elk jaar kan de huisbaas beslissen om de huur te indexeren. Dat bedrag wordt bepaald aan de hand van de kost van het levensonderhoud. “Momenteel bedraagt de indexering van de huurprijzen iets meer dan 8 procent,” zegt voorzitter van de Brusselse huurdersbond José Garcia. “Voor de nabije toekomst spreken sommigen van een indexering tot 10 procent.”

De huisbaas kan zelf beslissen om al dan niet een indexering door te voeren. “Er zijn er die het niet doen. Er zijn er die het slechts voor de helft doen. Maar de meerderheid doet het,” zegt Garcia.

Energieprijzen

Ook voor Joachim gaat de huurprijs omhoog. Voor zijn studio in Molenbeek zal hij binnenkort 625 euro per maand betalen, 25 euro meer dan voordien. “Toen ik nog werkte, viel die prijs goed mee. Sinds kort ben ik werkloos, dus nu is het wel moeilijker. Het zal een uitdaging worden.”

Bovenop de stijgende huurprijzen, komen dan nog eens de hoge energieprijzen. Zoals velen probeert Joachim daar zoveel mogelijk op te besparen. “Ik heb de verwarming afgelopen winter bijna nooit aangezet. Daarnaast heb ik ook het geluk dat ik enkel elektriciteit verbruik. Maar als de energie- en huurprijzen blijven stijgen, dan denk ik dat ik ga cohousen om zo geld uit te sparen.”

Maar ook voor mensen die cohousen worden de prijzen te hoog. Zo woont Jan samen met twee huisgenoten in Sint-Gillis. Zijn huur steeg met 60 euro tot 1110 euro per maand. Hoewel de prijs door drie gedeeld wordt, is de stijging samen met de hoge energieprijzen moeilijk op te vangen. "Ik heb niet veel jobzekerheid, omdat ik met interimcontracten werk. Er zijn periodes waarin ze me niet nodig hebben en ik dus ook niets verdien. Bovendien werd mijn loon niet geïndexeerd. Vorige maand heb ik geld van mijn ouders moeten lenen om alles nog te kunnen betalen."

Voor gezinnen met twee inkomens wordt het eveneens steeds moeilijker om alles te betalen. Valérie woont samen met haar man en twee kinderen in een tweeslaapkamerappartement in Watermaal-Bosvoorde. Haar huurprijs is met maar liefst 73 euro gestegen, waardoor ze nu 1000 euro per maand moet betalen.

"Op het einde van de maand is het krap," zegt Valérie. "Wij leven niet luxueus en we gaan bijvoorbeeld niet veel uit of op restaurant. We hebben wel een auto en onze kinderen hebben hobby's, maar dat wil ik hen niet afnemen."

Verhuizen is geen optie

Binnenkort moeten Valérie en haar gezin verhuizen, omdat het appartement verkocht wordt. "Als alles zo blijft stijgen, vrees ik dat we buiten Brussel zullen moeten zoeken. Dat wil ik echt niet. Mijn man werkt hier, mijn kinderen hebben hun leven hier. We zijn een tweetalig Brussels gezin, echte zinnekes." Valérie en haar man zijn nu beide op zoek om een extra job te doen, zodat ze toch in Brussel kunnen blijven wonen.

Valérie over de huurindexering in Brussel.

Een andere huurwoning zoeken aan een lagere prijs, wordt alsmaar moeilijker. De huurprijzen in Brussel stijgen jaar na jaar. Volgens de nieuwe huurbarometer van makelaarsfederatie CIB bedraagt de huurprijs van contracten afgesloten in 2022 (via een makelaar) gemiddeld 1.104 euro per maand. Dat is 21 euro meer dan in 2021. Een jaar eerder stegen de prijzen slechts met 11 euro en in 2020 slechts met 5 euro.

In zo goed als alle Brusselse gemeenten ligt de gemiddelde huurprijs voor nieuwe contracten in 2022 boven de 1000 euro per maand. Uitzonderingen zijn Anderlecht, Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem en Jette.

Volgens Garcia kunnen huurders niet veel doen tegen de stijgende prijzen. “Ze kunnen wel vragen aan de huisbaas om niet of minder te indexeren, maar de huisbaas is niet verplicht om daar gehoor aan te geven.” Daarom roept de huurdersbond opnieuw op om de indexering van de huurprijzen te plafonneren tot 2 procent. Op maandag 19 september trekt de organisatie opnieuw naar het Brussels parlement om actie te voeren.

Het is niet de eerste keer dat de huurdersbond om een plafonnering vraagt. “We hebben de overheid in juni gevraagd om maatregelen te nemen, wat ze toen niet hebben gedaan. Nu moet er echt een politieke reactie komen,” aldus Garcia. Als die er niet komt, is de huurdersbond van plan om een collectieve actie te organiseren. “Als de politiek niets doet, zijn we van plan om op te roepen tot een huurstaking en om de indexering niet te betalen.”

Minister van Energie Alain Maron (Ecolo) en minister van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) denken verder ook na over een verbod op de huurindexatie bij woningen die niet geïsoleerd zijn. Daarmee willen ze verhuurders aansporen om hun woningen te isoleren. Al is er nog geen concreet plan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, indexering huurprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni