Een immokantoor etaleert haar aanbod aan huurwoningen en -appartementen
© Belgaimage | De stad Brussel hoopt dat de private huurmarkt het voorbeeld van de stad volgt.

Brussel-stad verzacht de huurindex van eigen woningen

Arnaud De Decker
© BRUZZ - Belga
26/06/2022
Updated: 26/06/2022 15.16u

De Stad Brussel, die meer dan 3.500 woningen bezit, heeft beslist om het deel van de huur dat de indexering van 5 procent overschrijdt, dit jaar terug te betalen aan de huurders.

De indexering van de huurprijzen beperken of niet? Dat is het debat dat nu al enkele weken de Brusselse politiek beheerst. De PS is voorstander van een plafonnering van de index tot 2 procent (in plaats van de 8 procent nu) om de huurders te beschermen, maar de partij heeft daar nog geen consensus over bereikt binnen de regering. De PTB biedt hierover intussen een wisselmeerderheid aan in het parlement.

Maar wat doen de overheden die woningen op de huurmarkt aanbieden? De stad Brussel is een grote speler met zo'n drieduizend publieke woningen (zonder OCMW en zonder sociale woningen) en wil het voortouw nemen in dit debat. Schepen van Huisvesting Lydia Mutyebele (PS) en burgemeester Philippe Close (PS) kondigen aan dat de stad Brussel de indexering boven 5 procent van de totale huurverhoging zal compenseren. "En we moedigen private verhuurders aan hetzelfde te doen. Zo strijden we tegen de gentrificatie, om de middenklasse in het centrum van de stad te houden," aldus Mutyebele in La Dernière Heure.

Concreet zal de indexering wel degelijk doorgerekend worden aan de huurders, maar zullen de huurders op het eind van het jaar een éénmalige korting krijgen. In totaal verwacht de Stad Brussel dat het hierdoor zo'n 723.000 euro zal mislopen. Het OCMW van de stad Brussel, dat ook heel wat woningen verhuurt, overweegt een gelijkaardige maatregel. Als de plafonnering van de huurindex voor het hele gewest goedgekeurd wordt, dan vervalt de gunstmaatregel.

Positief signaal

De Huurdersbond vindt de beslissing van de stad Brussel een positief signaal, al is er meer nodig. "Waarom wordt de korting pas vanaf 5 procent toegekend en niet vanaf 2 procent, zoals de huurdersverenigingen vragen?" klinkt het bij José Garcia van de Huurdersbond.

"Wij hopen ook dat deze moedige en essentiële beslissing voor de Brusselse huurders als voorbeeld zal dienen voor de gewestregering, die nog aarzelt om deze maatregel van pure sociale rechtvaardigheid te nemen," voegt Garcia nog toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, indexering huurprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni