Internationale aanwezigheid genereert bijna kwart van Brusselse banen

© PhotoNews
| Het Schumanplein, midden in de Europese wijk.

De internationale aanwezigheid in Brussel genereert tot 20 procent van de Brusselse economie en tot 23 procent van de gewestelijke werkgelegenheid, goed voor meer dan 162.000 jobs. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is uitgevoerd op initiatief van de Brusselse autoriteiten.

De publicatie "Brussel, internationale hoofdstad - de cijfers 2020" biedt een gedetailleerd overzicht van de internationale aanwezigheid in Brussel. Daarbij wordt ook bijzondere aandacht geschonken aan de economische impact van de Europese en internationale instellingen in de hoofdstad.

Internationale instellingen

De cijfers die de impact op de Brusselse economie en werkgelegenheid illustreren zijn gebaseerd op een studie van de Vrije Universiteit Brussel en op statistische gegevens van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA). Bij de impactramingen worden ook de lobby-activiteiten gerekend, maar niet de activiteiten van internationale bedrijven.

Bij de Europese en internationale instellingen zelf zijn zo'n 50.000 mensen aan het werk, inclusief stagiairs. Alleen al bij de belangrijkste Europese instellingen zijn 37.000 medewerkers aan de slag, maar daarnaast telt de hoofdstad ook tientallen kleinere Europese adviesorganen, verbindingsbureaus en agentschappen. In totaal telt de studie 38 organisaties van de Europese Unie.

Ook de Navo heeft naast zijn hoofdkwartier nog meer agentschappen in Brussel. De Verenigde Naties zijn vertegenwoordigd met 25 programma's en agentschappen. Daarnaast biedt de hoofdstad nog onderdak aan 32 andere intergouvernementele organisaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?