Internationale instellingen stellen 48.000 mensen tewerk

European_Jobdays_02_cmyk.jpg
European Jobdays (archiefbeeld).
European Jobdays (archiefbeeld).

De internationale instellingen, zoals de Europese administraties, zorgen voor zeven procent van alle jobs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het gaat om zowel Belgen als buitenlanders. Bijna drie vierde onder hen kiest ook voor een woonplaats in Brussel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brusselse dienst voor de statistiek (BISA).

De kranten De Standaard en L'Echo schrijven zaterdag over het onderzoek.

De 48.000 inwoners werken bij allerlei internationale instituten, zoals de Europese Commissie en Parlement of de Europese scholen, maar ook de ambassades en consulaten. Die situeren zich wel enkel in de gemeentes Brussel-Stad, Elsene en Etterbeek. De andere 16 gemeenten profiteren amper of niet van de internationale aanwezigheid.

Vooral de Belgen krijgen bij die instellingen een job: 9.600 van die 48.000 (20 procent) hebben de Belgische nationaliteit. De grootste groepen buitenlanders zijn Italianen (11 procent), Fransen (9 procent), Spanjaarden (8 procent) en Duitsers (7 procent).

Wonen en werken in Brussel

Opvallend: de 'internationale werknemer' zoekt een woonplaats dichtbij zijn/haar werk. Bijna driekwart van deze 48.000 werknemers (72%) woont in Brussel en dan voornamelijk in de drie eerder genoemde gemeenten. Dat is beduidend meer dan bij de 'gewone' werknemers in Brussel (41%). De grootste groep van de pendelaars woont dan nog vlakbij, met name in Vlaams-Brabant.

Liefst 86 procent van de werknemers bij internationale instellingen is 35 jaar of ouder. Dat is een pak meer dan bij de rest van de actieve bevolking (69 procent).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?