| Veilinghuis Arenberg Auctions

Kleinste boek ter wereld wordt geveild in Brussel

© Belga
14/12/2021

In het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel gaat eind deze week, op 17 of 18 december, het kleinste boek ter wereld onder de hamer. Het gaat om een gebedsboekje van vijf millimeter op vijf millimeter, niet groter dan een potloodpunt.

Arenberg Auctions is gespecialiseerd in zeldzame boeken, handschriften en kaarten. Voor de laatste veiling van het jaar pakt het uit met meerdere topstukken.

Op de veilinglijst staat de meer dan 500 jaar oude Kroniek van Nuremberg, één van de bekendste en best geïllustreerde incunabelen, dat zijn boeken uit de vroege boekdrukkunst. De uitgave wordt geschat op 30.000 tot 40.000 euro. Het monumentale schilderij "José de Anchieta temt wilde jaguars" springt ook in het oog. Dit twee meter hoge schilderij van de hand van de Brusselse schilder Antoon Sallaert (1594-1650) stelt José de Anchieta (1534-1579) centraal, een van de meest invloedrijke figuren uit de Braziliaanse geschiedenis. Het brengt mogelijk 12.000 tot 18.000 euro op.

En dan is er natuurlijk het kleinste boek ter wereld, een collector's item uit 1952 gemaakt door het Gutenberg Museum. Het Duitse boekdrukkunstmuseum verkocht het miniboekje om haar renovatie te financieren. Het veilingshuis raamt de waarde op 1.000 tot 1.500 euro.

"Uniek is dat dit stuk wordt verkocht met de originele metalen letterstaafjes, groter dan het boekje zelf. De gedrukte tekst is zo minuscuul dat je het niet met het blote oog kan lezen, maar een sterk vergrootglas nodig hebt", vertelt Henri Godts, expert van Arenberg Auctions.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni