Lange wachtrijen aan winkels op Elsensesteenweg en in Nieuwstraat

JP , LG, SDS
© BRUZZ
11/05/2020
Updated: 11/05/2020 19.41u

Bij meerdere winkels op de Elsensesteenweg en Nieuwstraat was het maandagochtend vroeg al lang aanschuiven. Bij het Action-filiaal in Elsene moest de politie zelfs tussenbeide komen omdat de wachtrij rond 10 uur te lang was geworden, merkte een BRUZZ-reporter op.

Winkeliers waren maandagochtend op de Elsensesteenweg nog bezig in allerijl markeringen op de straat aan te brengen, kwestie van orde te scheppen in de wachtrij voor hun deur. Bij onder meer Primark, C&A en Kruidvat stonden maandagochtend lange rijen klanten aan te schuiven, na de wekenlange sluiting van de winkels.

Door de veiligheidsmaatregelen mag er niet veel volk tegelijkertijd in een winkel binnen. De wachtenden moeten ook anderhalve meter afstand van elkaar houden, om de zogenoemde 'social distancing' te kunnen garanderen.

GAS-boetes bij te veel drukte

Vooral bij de keten Action was de rij ellenlang, merkte een BRUZZ-reporter ter plaatse op. De klanten die hij sprak, wachtten op hun beurt om handschoenen en mondmaskers in te slaan, producten die de budgetketen aan lage prijzen verkoopt.

De politie moest zelfs tussenbeide komen en de rij afbreken toen die te lang werd. Een ontevreden bezoekster die weigerde te vertrekken, kreeg een GAS-boete.

"Op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad is het publiek uitgenodigd om naar huis te gaan en terug te keren op een moment dat het minder druk is", reageert politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. "Wij zullen mensen inderdaad vragen die na te leven als we vaststellen dat de 'social distancing' door de toevloed aan mensen niet meer gegarandeerd kan worden." (Lees verder onder de fotogalerij)

Nochtans werd er 'geen overrompeling verwacht in de winkelstraten', lieten winkeliers- en zelfstandigenverenigingen Unizo en Comeos zondag nog weten.

Nieuwstraat

Van de Keere - met mondmasker - is maandagochtend zelf in de Nieuwstraat om daar de situatie op te volgen. "Ook hier staat onder meer aan de Primark een lange rij, maar alles verloopt momenteel goed." Ook aan Galeria Inno, enkele sneakerwinkels en aan Vanden Borre in het shoppingcentrum City 2 stonden rond kwart voor elf wachtrijen.

De Nieuwstraat is in twee 'looprichtingen' ingedeeld, waarmee shoppers verplicht worden de rechterkant van de straat in hun wandelrichting aan te houden. Op regelmatige afstanden zijn er 'eilandjes' aangebracht waar ze van richting kunnen veranderen.

"Ook zijn er op regelmatige afstanden 'totems' opgesteld met daarop de namen van de winkels daarrond", omschrijft Van de Keere, "zodat klanten van veraf kunnen zien dat ze misschien ook een zijstraat kunnen nemen om de winkel te bereiken die zij willen bezoeken." Aan de ingangen van de Nieuwstraat delen ploegen ook handgel uit aan de passerende shoplustigen.

In de omliggende Brusselse winkelstraten zoals de Dansaertstraat, de Vlaamsesteenweg en de Anspachlaan is het rustig. "Er zijn nog best wat winkels die dicht zijn, omdat maandag hun sluitingsdag is", laat Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) weten aan persbureau Belga.

"Een deel van de handelaars wilde ook afwachten en zien hoe de eerste dag verloopt om dan zelf alsnog te open. Maar een groot deel moet gewoon heropenen vanwille de economische gevolgen van de langdurige sluiting."(lees verder onder de foto)

Brabantstraat

In de Brabantstraat daarentegen is het momenteel nog bijzonder rustig, merkt een andere BRUZZ-verslaggeefster. Er zijn nergens wachtrijen, de straat is zelfs vrij leeg en lijkt goed voorbereid.

Vitrines hebben vaak stickers waarin klanten gevraagd wordt een mondmasker op te zetten. Ook op het wegdek zijn personen met een mondmasker gesprayd, en bijna alle klanten en winkeliers dragen er effectief een.

Net als in de Nieuwstraat zijn er wandelrichtingen aangebracht: de stoep aan de ene kant van de straat dient voor de ene looprichting, de andere voor de tegenrichting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Economie , Samenleving , winkelstraat , exitstrategie , Elssensesteenweg , mondmasker coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni