| Dit gebouw op de hoek van de Louizalaan en de Lesbroussartstraat wordt momenteel omgebouwd tot appartementen (foto genomen vanuit de Lensstraat)

De Louizalaan is steeds minder in trek bij bedrijven. De voorbije jaren zijn al vijftien kantoorgebouw omgebouwd tot appartementen. En bijna een vijfde van de overblijvende kantoren staat leeg, zo blijkt uit cijfers van expertisecentrum Perspective.

Ooit was de Louizalaan een residentiële as vol herenhuizen. Dat veranderde helemaal in de jaren vijftig, zestig en zeventig. De laan werd omgebouwd tot een stadssnelweg met tunnels. Een bijzonder bestemminsplan uit 1970 gaf ontwikkelaars vervolgens alle vrijheid om gebouwen af te breken, percelen te verbinden en kantoren en parkings te bouwen.

“In de jaren zeventig kon de Louizalaan wedijveren met de Leopoldswijk als het over kantoren ging”, vertelt Sophie Coeckelbergs, een van de auteurs van het recentste Overzicht van het kantorenpark, uitgegeven door Perspective.

Anders dan in de Leopoldswijk of in de Noordwijk, waar vooral administraties en (internationale) instellingen kantoren bezetten, was de Louizalaan de uitverkozen locatie voor de privésector, in de eerste plaats advocatenkantoren en andere vrije beroepen, maar ook banken, verzekeringen en allerhande diensten aan bedrijven.

Slechte bereikbaarheid

Momenteel ondergaat de Louizalaan een nieuwe metamorfose. De verouderde kantoorgebouwen lopen namelijk leeg. Heel wat huurders verhuizen naar de Vijfhoek of de Noordwijk. Binnenkort verlaten bijvoorbeeld McKinsey en vastgoedmakelaar CBRE de Louizalaan.

“De kantoren in de buurt hebben veel van hun aantrekkingskracht verloren”, zegt Gerd Nys”, van Perspective. “Dat heeft onder meer te maken met de bereikbaarheid. Die is niet optimaal omdat er geen metro- of treinstation vlakbij is. Daarnaast beantwoorden de gebouwen niet meer aan de verwachtingen van gebruikers.”

De verouderde kantoorgebouwen worden slechts met mondjesmaat gerenoveerd. Vaker opteren de eigenaars voor een reconversie. Vijftien kantoorgebouw op de Louizalaan of in de aangrenzende bouwblokken zijn of worden omgebouwd tot woningen. Het gaat om bijna 50.000 vierkante meter.

Te Koop

Langs de Louizalaan blijft nog bijna 250.000 vierkante meter kantoorruimte bestaan. Als we de aangrenzende buurten in Elsene en Sint-Gillis meetellen komen we op iets meer dan 400.000 vierkante meter. De leegstand bedraagt er maar liefst 18,9 procent. Dat is een pak meer dan het gewestelijk gemiddelde van 7,5 procent.

Daarnaast worden ook veel panden verkocht. Op vijf jaar tijd zijn 18 kantoorgebouwen langs de laan van eigenaar veranderd. Verschillende anderen staan nog in de etalage, zoals de Blue Tower en de Louiza Tower (vroeger Generali). Alles wijst op een serieuze afkoeling van de kantoormarkt in de buurt. Perspective verwacht dan ook dan de reconversietrend zich zal doorzetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Stedenbouw, kantoren, kantorenmarkt, leegstand, reconversie, Louizalaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni