© sds | In de Louizagalerij staan heel wat winkels leeg.

In heel België staat goed 10 procent van de winkels leeg, een verdubbeling op tien jaar tijd. Brussel scoort met 12,7 procent nog hoger, al varieert het sterk van wijk tot wijk. Shoppingcentra slagen er doorgaans beter in om leegstand aan te pakken.

In heel het land neemt de leegstand toe, schrijft De Standaard. Op 1 januari 2018 stonden maar liefst 21.027 winkelpanden leeg, samen goed voor bijna 2,6 miljoen vierkante meter of 364 voetbalvelden aan lege ruimte.

Het is al het tiende jaar op rij dat de leegstand stijgt. In een decennium is die verdubbeld van 5 procent naar 10,1 procent. Het gaat dan niet alleen om winkels, maar ook om andere handelspanden zoals cafés en restaurants.

Volgens dataspecialist Locatus, die de cijfers verzamelde, dragen de nieuwe winkelpanden daar toe bij. "Zonder de toevoeging van die nieuwe panden was de leegstand gedaald", klinkt het.

Shoppingcentra

De omzet van winkeliers loopt terug. "Maar dat ligt niet aan de e-commerce", zegt Luc Ardies van middenstandsorganisatie Unizo. "Die is goed voor slechts zes procent van de omzet."

Het zijn vooral de shoppingcentra in de rand die de winkels in de steden bedreigen. Omdat winkelcentra alles netjes bij elkaar en mooi gemixt hebben, zijn ze veel minder gevoelig voor leegstand. "Mensen willen een zaterdagnamiddag geanimeerd worden. Als ze kiezen voor een shoppingcentrum in de periferie, gaan ze niet meer naar de winkelstad", zegt Ardies.

Meer leegstand in Brussel

In Brussel stond op 1 januari 2017 zo'n 12,7 procent van de winkels leeg, terwijl dat in maart 2016 nog 10 procent was. Hoewel leegstand in alle steden toeneemt, kreeg Brussel het extra hard te verduren door onder meer de lockdown en de aanslagen.

Sommige wijken hebben meer leegstand dan andere. Opvallend zijn de hoge leegstandscijfers in de Marollen (22,9 procent), tegenover de volledig gevulde winkelcentra Basilix en Woluwe. Primaire winkelstraten zoals de Nieuwstraat of de Elsensesteenweg hebben ook nauwelijks last van leegstand.

De effecten van de shoppingcenter zijn daarin nog niet verrekend. Docks opende pas in oktober 2016 de deuren, een winkelcentrum van 56.000 vierkante meter, waarvan 41.000 vierkante meter voor winkels en horeca. In centrum Brussel opende eind 2017 dan weer The Mint, met 15.000 vierkante meter en dit jaar nog wil shoppingcenter NEO de vergunningen rond krijgen, goed voor 72.000 vierkante meter winkelruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, leegstand, winkels, Unizo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni