Lionel Van Rillaer, de nieuwe CEO van Inclusio, een Brussels en beursgenoteerd vastgoedbedrijf dat inzet op de verhuur van sociaal patrimonium

| Lionel Van Rillaer, de nieuwe CEO van Inclusio, een Brussels en beursgenoteerd vastgoedbedrijf dat inzet op de verhuur van sociaal patrimonium

Kort gesprek

Lionel Van Rillaer (Inclusio): beursgenoteerd én inzetten op sociaal patrimonium

Eva Christiaens
© BRUZZ
12/07/2023

Lionel Van Rillaer is de nieuwe CEO van Inclusio, een Brussels en beursgenoteerd vastgoedbedrijf dat inzet op de verhuur van sociaal patrimonium. “Wij vragen de Brusselse regering om de huurprijzen bij sociale verhuurkantoren afhankelijk te maken van de buurt."

U wordt in augustus CEO, maar werkt al vanaf dag één bij Inclusio.
Lionel Van Rillaer: Ik was in 2016 de enige werknemer, naast de CEO. Nu telt ons team 16 mensen en hebben we alleen al in Brussel 644 betaalbare huurwoningen, van koten tot 5-slaapkamer-appartementen. We verhuren ook kantoren aan vzw’s met een sociaal doel en aan instanties als het Rode Kruis voor de opvang van asielzoekers of daklozen. Gemiddeld ligt onze huurprijs dertig procent onder de marktprijs.

Hoe kan u dan winst boeken? Uw bedrijf is beursgenoteerd.
Van Rillaer: Dat is moeilijk. De financiële winst is niet enorm en onze beurskoers is flink gezakt sinds 2020. Vorig jaar kregen onze aandeelhouders toch een nettodividend van 3,2 procent. Dankzij onze beursgang hebben wij de miljoenen opgehaald die we wilden. Zo hebben we nu nog altijd 150 miljoen euro eigen fondsen. Daarmee kunnen we, samen met leningen, onze portefeuille in Brussel uitbreiden. Ooit zullen we nog kapitaal moeten ophalen, maar ik maak me er geen zorgen over dat dat zal lukken.

“Gemiddeld ligt onze huurprijs dertig procent onder de marktprijs”

Lionel Van Rillaer (CEO Inclusio)

Lionel Van Rillaer, de nieuwe CEO van Inclusio, een Brussels en beursgenoteerd vastgoedbedrijf dat inzet op de verhuur van sociaal patrimonium lg

Betalen de sociale huurders dan niet te veel als er nog winst is?
Van Rillaer: Wie bij een openbare vastgoedmaatschappij huurt, betaalt ook kosten voor onderhoud en personeel. Het verschil is dat de huur daar afhangt van je inkomen. Wij verhuren onze woningen via sociale verhuurkantoren (SVK’s) tegen vaste prijzen. Voor een flat met twee slaapkamers is dat 683 euro per maand. Wie te weinig verdient, kan een tegemoetkoming vragen via de overheid. Ons voordeel als privéspeler is dat we sneller kunnen werken dan de openbare sector. We kiezen studiebureaus, architecten en aannemers zonder openbare aanbesteding. En we hebben door onze kleinere projecten minder last van nimby-klachten (not in my backyard, red.).

De meeste sociale woningen liggen in het noorden en westen van Brussel. Wanneer volgen de projecten in Ukkel of Watermaal-Bosvoorde?
Van Rillaer: Dat is bijna onbetaalbaar, want je moet de panden eerst kunnen kopen. Eén uitzondering zijn onze 80 appartementen in een oud kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe. Wij vragen de Brusselse regering om de huurprijzen bij SVK’s afhankelijk te maken van de buurt. Zo zouden huurders in Ukkel meer moeten betalen dan in Molenbeek, en blijft het rendabel om te investeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Inclusio , Lionel Van Rillaer , huurmarkt , sociaal patrimonium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni