| 'Als het niet anders kan, zullen we niet aarzelen om hardere acties te voeren.'

Luchtverkeersleiders voeren dinsdagavond en -nacht actie

© Belga
12/03/2019
Updated: 12/03/2019 16.43u

Het personeel bij luchtverkeersleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) gaat dinsdagavond en -nacht actie voeren. "We gaan een waarschuwing geven", zegt vakbondsman Lennert Mervilde van VSOA. "De werkdruk is te hoog om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen."

De concrete invulling van de actie is nog niet duidelijk, maar de impact zal volgens Mervilde niet zwaar zijn. "De luchthavens zullen gedurende een bepaalde periode wel een probleem hebben", klinkt het.

Na de actie zal het personeel van Skeyes het management een week de tijd geven tot de volgende verzoeningsvergadering, die gepland is op 18 maart. "Als die niks oplevert, dan komen er verdere acties", klinkt het.

'Laatste waarschuwing'

ACV-Transcom laat weten dat vanaf dinsdagavond om 22.00 uur prikacties starten "die zeker al tot woensdagochtend om 08.00 uur zullen duren". Voorts zullen de komende dagen de verkeersleiders die in stand-by moeten opkomen, ook in staking gaan.

"We zijn momenteel bezig de details te bekijken en uit te werken, zodoende de veiligheid van passagiers, vliegend personeel, noodvluchten en medische urgenties gewaarborgd kunnen worden tijdens de acties. Dit is een laatste, doch sterke verwittiging om de ACV-eisen serieus te nemen", zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts.

Verzoeningsvergadering mislukt

Aanleiding van de sociale onrust is ontevredenheid bij het personeel van skeyes over een heleboel dossiers. In totaal heeft ACV-Transcom ruim 25 punten in de stakingsaanzegging (acties zijn mogelijk tot 23 maart) opgenomen.

Het gaat onder meer over de aanvragen rond loopbaanonderbreking, benoemingen en premies, maar ook over een nieuw opleidingscentrum in Steenokkerzeel. De vakbond heeft vragen bij de transparantie van de joint venture. Een verzoeningsvergadering maandag bij Skeyes leverde niets op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Samenleving , Skeyes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni