Maatregelenpakket van 150 miljoen zal onvoldoende zijn, zegt BECI

Jan De Brabanter

De Brusselse Kamer van Koophandel BECI reageert terughoudend op het extra pakket steunmaatregelen dat de Brusselse regering aangekondigd heeft om bedrijven te helpen de coronacrisis te overleven. "Voorlopig is het too little, too less."

Vanmiddag nog verkondigde BECI al dat de totale schade voor de Brusselse economie kan oplopen tot 1,8 miljard euro per maand door de coronacrisis. De regering kwam niet veel later met een uitbreiding van het pakket steunmaatregelen ter waarde van 150 miljoen euro, 40 miljoen meer dan in het eerdere steunpakket.

Toch is dat uitgebreide pakket aan maatregelen nog lang niet genoeg, stelt Jan De Brabanter van BECI. "Bedankt voor de inspanning, Brusselse regering, maar het zal niet voldoende zijn", zegt hij. "Too little, too less. De focus ligt nu vooral op de horeca en toerisme, maar er zijn genoeg sectoren die nog vergeten zijn. Ik denk dan aan de handel, de distributie die in het gedrang kan komen en de bouw die volledig plat ligt."

De Brabanter vraagt opnieuw om een tijdelijke afschaffing van bepaalde taksen. "Voorlopig zie ik alleen een afschaffing van de city tax voor hotels. Maar aangezien er nauwelijks toeristen zijn, moet er sowieso al nauwelijks city tax betaald worden."

Andere inspanningen

Vrijdagochtend zitten BECI, de Brusselse regering en de sociale partners van de Economische en Sociale Raad van Brussel samen in een taskforce om de situatie te bespreken. "Ik verwacht daar een reactie van de regering op de steunmaatregelen die wij gevraagd hebben", aldus De Brabanter. "Deze maatregelen zijn geen reactie daarop. Dat is geen verwijt, hopelijk komt in die discussie naar voren dat er nog andere inspanningen komen. Ik veronderstel namelijk niet dat het hierbij zal blijven."

Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) stelt dat de Brusselse regering verhoudingsgewijs tot de andere regio's al grote inspanningen doet. "Daarnaast levert ook de federale overheid grote inspanningen", aldus woordvoerster Zeynep Balci. "Maar morgen hoeven niet direct nieuwe maatregelen verwacht te worden. Het zal eerder een moment zijn om te luisteren naar de andere partijen en het huidige pakket maatregelen toe te lichten. Al zijn andere maatregelen in de verdere toekomst niet uitgesloten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?