Door de versoepeling van de lockdown om het coronavirus in te dijken kunnen de voedingsmarkten terug open op 18 mei 2020
© PhotoNews

Marktkramers demonstreren maandag in Brussel tegen de beperkingen op markten

HD
© Belga
13/06/2020

Marktkramers verzamelen maandag in Brussel voor een manifestatie tegen de restrictieve maatregelen voor de openbare markten in deze exitfase. Om 16 uur vertrekt de demonstratie op parking C van de Heizel. Dat hebben verschillende marktkramers aan Belga gemeld. De politiezone Brussel-Elsene is op de hoogte en de politiediensten gaan na of deze activiteit in overeenstemming is met de COVID-19-maatregelen.

De voorgenomen demonstratie is een initiatief van de basis en wordt niet georganiseerd door verenigingen van de ambulante handel. Er zullen zowel markthandelaars uit Vlaanderen, Brussel als Wallonië aanwezig zijn, naast enkele foorkramers. De organisatoren hopen tussen 300 tot 500 personen samen te brengen.

De markthandelaars zijn boos over de beperkingen voor markten, onder meer de beperking tot maximaal vijftig kramen. "Wij staan in open lucht. We moeten normaal stroken van vier meter breedte open laten om de hulpdiensten doorgang te kunnen verlenen. In de warenhuizen kruisen mensen elkaar binnen in doorgangen van minder dan twee meter", hekelt Alain Bielen, woordvoerder van de Franstalige groep.

De regels die aan markten zijn opgelegd worden als onrechtmatig ervaren. De markthandelaars hebben het gevoel dat ze over het hoofd worden gezien, net nu hun topseizoen - de zomer - aanbreekt. Markten spelen bovendien een grote rol in de korte keten en de verkoop van lokale producten, benadrukt Bielen.

Om de maatregelen van social distancing na te komen, krijgt de manifestatie de vorm van een autokaravaan. Op marktwagens zullen boodschappen met verzuchtingen aangebracht worden. De manifestanten zullen in hun voertuigen blijven. De stoet trekt via de Houba de Strooperlaan en de Emile Bockstaellaan naar de Ninoofsesteenweg. Via de ring trekt iedereen daarna huiswaarts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Brusselse markten, coronamaatregelen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie