Zuidmarkt

| De zuidmarkt aan het Zuidstation.

Zuidmarkt heropent op zondag 14 juni

Kris Hendrickx
© BRUZZ
04/06/2020
Updated: 13/06/2020 13.12u

De grootste markt van Brussel heropent over goed een week. Er zal plaats zijn voor maximum 100 marktkramers, wellicht in twee verschillende marktclusters. De plantenverkopers zullen waarschijnlijk niet van de partij zijn.

In theorie kunnen markten al sinds 18 mei opstarten, zij het onder strikte voorwaarden. Die voorwaarden bleken echter zo streng dat heel wat markten de voorbije weken niet plaatsvonden.

Dat was onder meer het geval voor de Zuidmarkt, de grootste markt van Brussel en een van de belangrijkste van het land.

De gemeente Sint-Gillis staat nu toe dat de markt toch heropent vanaf zondag 14 juni. Het aantal handelaars wordt wellicht gehalveerd van een 200-tal tot 100. “We kunnen maximum twee clusters van 50 kramen plaatsen,” legt schepen van Economische Ontwikkeling Francesco Iammarino (Ecolo) uit. “Door de werken op de Europa-esplanade én in de Jamarlaan is er niet meer plaats.”

"Drie markten organiseren vraagt veel gemeentepersoneel. We huren daarom extra privébewaking in."

Francesco Iammarino

De heropening vraagt nogal wat voorbereiding. Zo zal de hele marktsite omheind worden en komen er bemande toegangspoorten tot de markt. “Een markt heropstarten met veiligheidsmaatregelen vraagt heel wat gemeentepersoneel en we hebben drie markten in de gemeente,” legt de schepen uit. “We zullen daarom extra privé-bewakingsagenten in dienst nemen.”

Plantenverkopers

Iammarino toont zich teleurgesteld dat de voorwaarden voor de markten niet soepeler geworden zijn afgelopen woensdag. “Er verandert eigenlijk niets tegenover midden mei. Sommige marktkramers willen dan ook niet komen zolang de markt niet kan plaatsvinden zoals voordien. Want met al die veiligheidsmaatregelen verwachten ze ook veel minder klanten. De plantenverkopers waren bijvoorbeeld niet enthousiast om terug te keren onder deze omstandigheden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Economie , Zuidmarkt , Francesco Iammarino

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni