Foodmet, de markt op de site van Abattoir, aan de slachthuizen van Anderlecht in Kuregem

| Foodmet, de markt op de site van Abattoir, aan de slachthuizen van Anderlecht in Kuregem.

Zuidmarkt en Abattoir staan voor 'hartverscheurende keuzes' bij heropening

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/05/2020

Markten met minder dan 50 kramen mogen vanaf volgende maandag weer plaatsvinden. Voor de grote markten is de situatie complexer. Daar dreigt de directie of concessiehouder te moeten gaan kiezen wie ze nog toelaten. “Dat is een hartverscheurende keuze die ik liever niet maak,” zegt Elke Tiebout, CEO van Abattoir.

De Nationale Veiligheidsraad had vandaag goed nieuws in petto voor de markten. Die mogen vanaf volgende maandag weer doorgaan zolang het aantal marktkramers de kaap van 50 niet overschrijdt. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedere standhouder, bij marktgangers wordt een mondmasker aanbevolen. Die laatste zal zich over de markt bewegen volgens een strak circulatieplan en tegelijkertijd de bekendste coronaregel moeten respecteren: het houden van voldoende afstand of social distancing.

Het lijkt dus een kwestie van tijd vooraleer het Van Meenenplein in Sint-Gillis opnieuw wekelijks wordt ingenomen voor een kleine markt op maandag. Al zal dat zonder traditionele afterwork zijn. “Het schepencollege en de burgemeester zitten morgen samen om een plan van aanpak uit te werken. Dan moet bepaald worden welke markt en vooral wanneer ze weer kan doorgaan. Het zal op het Van Meenenplein in ieder geval zonder de klassieke aperitief zijn. Dat zal net als een pint op café nog even op zich moeten laten wachten”, legt kabinetschef Cécile De Geest van burgemeester Charles Picqué (PS) uit.

Voorrang voor voedselstanden?

Voor de heropstart van de grotere markten die in normale omstandigheden meer dan vijftig marktkramers tellen, ligt de situatie een stuk moeilijker. De Zuidmarkt is er daar een van. Elk weekend verzamelen aan de Fonsnylaan meer dan 300 marktkramers. Zij zullen niet allemaal op hetzelfde moment kunnen terugkeren. “Het is aan de concessiehouder Charve die instaat voor de organisatie van de markt om te bepalen aan welk soort kraam zij voorrang verleent”, zegt De Geest daarover.

Bij Charve zelf gaan ze die verantwoordelijkheid niet uit de weg. Al ligt er nog geen uitgekiend plan op tafel. “We wachten op groen licht van de gemeente en dan zullen we bekijken hoe we dit zo goed mogelijk aanpakken,” licht Raphaël de Soye van Charve toe. Hij voegt daar aan toe dat "de kans groot is dat voedingsverdelers eerder aan bod zullen komen."

Abattoir wikt en weegt

CEO Elke Tiebout van Abattoir, waar net als op de Zuimarkt meer dan 300 kramen staan, vreest dat ze door de uitrol van deze nieuwe fase van de exitstrategie voor heel wat dilemma’s zal komen te staan. “We zitten morgen samen met de gemeente en de politie om een scenario uit te tekenen. Maar het staat nu al vast dat niet iedereen opnieuw markt zal kunnen houden. Hoewel de markthal bijzonder groot is, en afstand houden in principe mogelijk is, zal niet iedereen weer aan het werk kunnen. Ik zie er tegenop om de verschillende marktkramers tegen elkaar af te wegen. Dat is een hartverscheurende keuze die ik liever niet maak.”

"Het is voor mij geen optie om de Abattoir langer gesloten te houden dan nodig. Dat zal niet in het draaiboek staan"

Elke Tiebout, CEO Abattoir

Vraag is ook of die keuze uberhaupt wel gemaakt mag worden. Heel wat marktkramers hebben een vaste staanplaats die contractueel is vastgelegd. Het is juridisch niet duidelijk of hen de toegang tot het terrein bij een heropening zomaar ontzegd kan worden. “Dat is inderdaad ook iets waar zo snel mogelijk duidelijkheid over moet komen,” zegt Tiebout. In ieder geval wil de CEO de activiteiten sowieso hervatten. “Het is voor mij geen optie om de Abattoir langer gesloten te houden dan nodig. Dat zal niet in het draaiboek staan”, aldus de CEO nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Veiligheid , Economie , marktkramers , Elke Tiebout , Christophe Gonzalez , Zuidmarkt , Abattoir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni