Markten en musea opnieuw open vanaf 18 mei

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 13 mei 2020
Updated: 13-05-2020 - 14:23

De Nationale Veiligheidsraad heeft woensdag het licht op groen gezet voor de volgende fase van de exitstrategie. Openbare markten mogen vanaf maandag 18 mei opnieuw georganiseerd worden. Contactberoepen, zoals kappers, krijgen toelating om hun activiteiten te hernemen. Ook musea mogen opnieuw open. Horecazaken blijven nog een tijdje dicht.

De tweede fase van het afbouwplan laat toe dat er vanaf maandag opnieuw markten mogen plaatsvinden, zo communiceert premier Sophie Wilmès (MR). Onder voorwaarde dat de lokale besturen dat toelaten.

Markten zullen uit maximaal 50 kramen mogen bestaan, er moet een circulatieplan uitgetekend worden en de sociale afstand moet gerespecteerd blijven. Voor marktkramers- en personeel is de dracht van een mondmasker verplicht, voor de bezoekers sterk aanbevolen.

Afbouwplan musea en contactberoepen

Voor de culturele sector is beslist dat bezoeken aan musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen, opnieuw mogelijk zijn vanaf maandag. De ticketverkoop moet online of telefonisch gebeuren en er moet op toegezien worden dat er niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn in de musea. Bibliotheken blijven open, maar moeten zich als afhaaldienst organiseren.

Goed nieuws ook voor contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Zij mogen opnieuw klanten ontvangen, maar enkel op afspraak. De sociale afstand tussen klanten moet gewaarborgd worden, en zowel personeel als klanten moeten mondmaskers dragen.

Sport, begrafenissen en huwelijken

Vanaf 18 mei mogen maximum 30 mensen huwelijken en begrafenissen bijwonen, met respect voor de afstandsregels. Recepties achteraf zijn niet toegelaten. Ook zullen de sporttrainingen in de buitenlucht opnieuw toegelaten zijn, onder strikte veiligheidsvoorwaarden. Groepen mogen maximaal uit 20 personen bestaan. De aanwezigheid van een coach is verplicht, cafetaria's blijven dicht.

Zoals eerder al bekend was, mogen scholen in het lager en secundair onderwijs de lessen hernemen. Dat geldt niet voor de kleuterklassen. Scholen kunnen open voor een beperkt deel van de leerlingen - vanaf vrijdag kan daarvoor al proefgedraaid worden. De scholen hebben intussen al de nodige maatregelen rond veiligheid en hygiëne kunnen uitwerken.

Geen café voor de zomer

Wat sociaal contact betreft, verandert er niets. De 'regel van vier' blijft van kracht. Voor 8 juni zal er ook geen versoepeling zijn voor de horeca, aldus nog Wilmès. Er zal de komende weken een relanceplan uitgestippeld worden voor cafés en restaurants. "Maar een terugkeer naar de normaliteit voor de zomer is uitgesloten."

Alle culturele, sportieve en andere evenementen blijven verboden, minstens tot en met 30 juni. Men bekijkt de komende weken ook of zomerkampen georganiseerd kunnen worden. Het zal wel mogelijk zijn om vanaf 18 mei naar de dierentuin te gaan. De dierenparken moeten erop toezien dat er niet teveel volk aanwezig is, en zullen een circulatieplan moeten uitwerken. Cafetaria's, restaurants en speelparken blijven weliswaar dicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?