| Archiefbeeld.

Charter voor nachtwinkels moet overlast intomen in Sint-Gillis

NLS
© BRUZZ
13/03/2024

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis heeft een nieuw charter voor nachtwinkels op zijn grondgebied klaar. Dat moet de overlast die vaak met zulke winkels gepaard gaat inperken. Donderdag komt het charter aan bod tijdens de gemeenteraad. Dat meldt het kabinet van Francesco Iammarino (Ecolo-Groen), schepen van Economische Ontwikkeling.

Het nieuwe charter – genaamd ‘Cool Night in Saint-Gilles' - heeft betrekking op nachtwinkels, private telecommunicatiekantoren en - voor het eerst - krantenwinkels. De eerste twee waren al onderworpen aan het gemeentelijk reglement, maar dat gold dus nog niet voor krantenwinkels. En dat leidt tot bepaalde problemen, stelt het kabinet van Iammarino in een persbericht.

Volgens hen zijn sommige krantenwinkels de klok rond open - wat zou resulteren in oneerlijke concurrentie met nachtwinkels onderworpen aan de gemeentelijke regels. “Voor omwonenden zijn zulke winkels vaak een bron van overlast op vlak van netheid en lawaai”, zegt Iammarino.

Betere omkadering

Het charter werd voorgesteld door Iammarino en Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis. Doel is de omkadering voor winkels die ‘s nachts geopend zijn, te verbeteren. “Naast de zaken die de regels niet naleven, zijn er namelijk ook veel winkels die wel op een verantwoorde manier worden gerund”, duidt de schepen.

“Daarom probeerden we om samen met hen goede afspraken te maken en die vervolgens vast te leggen in een handvest. Aan de andere kant moeten deze regels ons in staat stellen om zij die de regels overtreden sneller en effectiever te bestraffen.”

Ook de Brusselse Nachtraad en andere instanties binnen de nachtelijke sector werkten mee aan het charter.

Sluiting

Concreet moeten winkels die het charter ondertekenen, zich houden aan enkele afspraken. Zo mag geen alcohol verkocht worden aan personen onder invloed, en uiteraard ook niet aan minderjarigen. Nog in het rijtje van niet-toegestane praktijken staan publiciteit voor alcohol en tabak, en het vertonen van dergelijke producten in de vitrine. Daarnaast wordt de opening van nieuwe nachtwinkels aan banden gelegd in de gemeente, voornamelijk in woonwijken.

Voorts moeten uitbaters van nachtwinkels ervoor zorgen dat de rust en netheid in en rond de zaak bewaard blijft, bijvoorbeeld door vuilnisbakken en asbakken te plaatsen. En ook het verwittigen van de politie bij samenscholingen, of de hulpdiensten in het geval dat kwetsbare personen hulp zoeken in de winkel, behoren tot het takenpakket.

Uitbaters die zich niet aan de regels houden, riskeren administratieve sancties of zelfs een sluiting. Donderdagavond wordt het charter voorgesteld op de gemeenteraad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , Jean Spinette , Francesco Iammarino , nachtwinkels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni