Ook dit weekeinde nog geen Zuidmarkt

© Markec
| De bekende Zuidmarkt.

Ondanks het feit dat markten vanaf 18 mei weer mogen plaatsvinden, zal de Zuidmarkt ook dit weekeinde niet doorgaan. "Er wordt nog onderzocht hoe we de Zuidmarkt weer zouden kunnen organiseren."

Vanaf het moment dat de Nationale Veiligheidsraad aankondigde dat markten weer mochten plaatsvinden vanaf 18 mei, was duidelijk dat heropenen voor de Zuidmarkt nog niet zo eenvoudig zou zijn. De Veiligheidsraad besliste immers dat er slechts 50 kramen op een markt mochten staan. Normaal staan er zo'n 200 kramen op de Zuidmarkt.

“Als er maximum vijftig kramen mogen staan kan je één markt organiseren en de handelaars laten alterneren," zei bevoegd schepen Francesco Iammarino (Ecolo) van Sint-Gillis eerder al aan BRUZZ. "Je kan ook meerdere markten organiseren, maar is dat toegelaten?”

Bovendien zal de praktische organisatie geen sinecure zijn. Iammarino: “De Zuidmarkt ligt op de openbare weg. Je moet dus echt alles afsluiten en er zal veel volk nodig zijn om het geheel te controleren.”

Niet dit weekeinde

De schepen hoopte toen nog zo snel mogelijk opnieuw de Zuidmarkt te kunnen organiseren, maar dit weekeinde zal dat opnieuw niet lukken, bevestigt het kabinet van burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis. "We moeten rekening houden met de regels die de federale overheid stelt. Er wordt nog bestudeerd hoe we de markt wel weer zouden kunnen laten doorgaan."

Het kabinet-Picqué verwijst door naar schepen Iammarino voor meer informatie, maar die geeft voorlopig niet thuis. Ook concessiehouder Charve, die instaat voor de organisatie van de markt, is niet bereikbaar.

Abattoir

De markt op de Abattoir-site in Anderlecht stond voor hetzelfde probleem als de Zuidmarkt: ook zij hebben in normale omstandigheden veel meer dan 50 kramen. De Abattoirmarkt heropende wel deze week, zij het met de nodige problemen. Abattoir zelf had gekozen welke 50 kramen mochten komen, maar niet iedereen was het daarmee eens. De meeste groentekramen bleven daarom thuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?