Meer dan 121.000 Brusselaars tijdelijk werkloos

© PhotoNews

Meer dan 121.000 Brusselaars belandden inmiddels in het stelsel van tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij federaal Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

In heel België zijn op dit moment iets meer dan één miljoen mensen tijdelijk werkloos als gevolg van de coronacrisis, zegt Miet Deckers, woordvoerster van minister Muylle. “In het Brussels gewest zijn dat er meer dan 121.000.”

Ter vergelijking: uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) blijkt dat Brussel in maart 2019 – vóór de komst van het coronavirus - zo’n 5.777 tijdelijk werklozen telde. In dezelfde maand telde heel België toen 151.052 tijdelijk werklozen. Gemiddeld waren er in 2019 maandelijks zo'n 4.272 tijdelijk werklozen in Brussel, en 99.003 tijdelijk werklozen in heel België.

"De sterkere stijging van het aantal tijdelijk werklozen in Brussel, in vergelijking met de cijfers voor heel België, is te wijten aan het feit dat veel ondernemingen in Brussel gevestigd zijn," denkt de woordvoerder van de RVA Hugo Boonaert.

Aanwervingen

De teller van de tijdelijke werkloosheid schoot sinds het publieke leven helemaal op slot ging, de hoogte in. Dat wil niet zeggen dat er geen sectoren meer zijn die nog mensen aanwerven.

“Een snelle blik op de vacatures leert ons dat vooral de zorgsector, de transportsector en de distributie- en voedingssector heel wat mensen aanwerven,” vertelt Actiris-woordvoerder Jan Gatz. “Maar een cijfer van het aantal Brusselse werkaanbiedingen kunnen we op dit moment niet meegeven.”

De federale regering besliste om de RVA-uitkering bij tijdelijke werkloosheid op te trekken tot 70 procent van het brutoloon, evenwel begrensd tot een brutoloon van 2.754.76 euro. Die crisismaatregel geldt voorlopig tot 30 juni. Bovenop de uitkering van 70 procent betaalt de RVA een crisistoeslag van 5,63 euro per dag tijdelijke werkloosheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?