Meer gezinnen hebben last met de rekeningen

gasfornuis.jpg

Het aantal Belgische huishoudens die bijna elke uitgavenpost als moeilijk ervaren, is met de helft gestegen. De torenhoge energie- en brandstofprijzen wegen op ons financiële comfort, zo toont de nieuwe Consumentenbarometer van Test-Aankoop waarover De Morgen dinsdag bericht.

Bijna een op de twee Belgische huishoudens geeft aan grote moeite te hebben met een of meerdere uitgaven die betrekking hebben op hun woning, gezondheid, voeding, mobiliteit, vrije tijd of onderwijs.

Het aandeel dat binnen al die domeinen met financiële moeilijkheden kampt, is in een jaar tijd met bijna de helft gestegen, van 3,3 naar 4,7 procent.De pandemie laat sporen na bij wie gevoelig inkomensverlies leed, bij jonge singles en alleenstaande ouders.

De grote boosdoeners zijn niet ver te zoeken. Er is vooral een grote stijging in het aandeel huishoudens die het 'moeilijk' tot 'zeer moeilijk' hebben met de rekeningen van gas, elektriciteit en water (+8,2 procent) en autokosten (+6,8 procent). Ook binnen domeinen als voeding of gezondheid treden meer moeilijkheden op, zij het minder uitgesproken.

Aangezien de bevraging in december is afgenomen, is de huidige crisis in Oekraïne nog buiten beschouwing gelaten. De oorlogssituatie zet een turbo op bestaande problemen, en duwt ook de prijzen van heel wat grondstoffen naar astronomische hoogtes.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?