Meerderheid lidstaten verkiest Luxemburg boven Brussel voor InvestEU

© PhotoNews
| De Europese Wijk in Brussel

Een gekwalificeerde meerderheid van de Europese lidstaten wil de zetel van het Europese interne investeringsfonds InvestEU liever in Luxemburg dan in Brussel huisvesten. Dat bleek maandagochtend op een vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten.

Onder de naam InvestEU wil de Europese Commissie na 2020 een doorstart maken met het Juncker-fonds voor strategische investeringen. De Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) raakten het echter niet eens over de plaats waar het comité dat de projecten zal evalueren gehuisvest moet worden. De Commissie ztte met de steun van België in op Brussel, de EIB zette in op Luxemburg.

Maandag hakten de lidstaten dan maar de knoop door. Een gekwalificeerde meerderheid bleek gewonnen voor Luxemburg. De lidstaten hebben nu een mandaat om de onderhandelingen met het Europees Parlement deze week af te ronden.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?