Hoofdzetel Europees Fonds mogelijk naar Luxemburg in plaats van Brussel

© PhotoNews
| Het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie in de Wetstraat.

Waar zal het comité gehuisvest worden dat de projecten zal evalueren die na 2020 een beroep willen doen op het InvestEU-fonds, de opvolger van het zogenaamde Juncker-fonds? Blijft het vierkoppige Investeringscomité bij de Europese Commissie in Brussel, of verhuist het naar de Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg? De Europese ministers van Financiën willen dat de Commissie en de EIB nog deze week de knoop doorhakken.

InvestEU zal, naar het model van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) van de Commissie-Juncker, publieke garanties bieden voor risicovolle investeringen. Driekwart van de garanties zal door de EIB worden beheerd, een kwart door nationale partnerbanken.

De Europese lidstaten en het Parlement voeren onderhandelingen over de exacte functionering van InvestEU. De keuze van de hoofdzetel van het Investeringscomité laten de lidstaten over aan de Europese Commissie en de EIB, die moeten uitmaken of het vier personeelsleden tellende evalutieorgaan in Brussel, dan wel in Luxemburg komt.

'Onafhankelijkheid fonds gewaarborgd'

De ministers van Financiën vroegen de Commissie en de EIB dinsdag om tegen vrijdag een akkoord te vinden, zodat hun onderhandelingen niet worden bemoeilijkt. België wil vooral dat de onafhankelijkheid van het comité gewaarborgd blijft, maar kiest toch de kant van de Commissie en Brussel.

De kans bestaat namelijk dat in het zog van het comité nog andere instellingen voor onze hoofdstad kiezen, luidt de redenering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?