smog over Brussel 14 maart 2014
© Bart Dewaele

Europese Commissie: 'Lage-emissiezone is niet toereikend'

© Belga
08/11/2018

België krijgt een schriftelijke aanmaning van de Europese Commissie omdat de luchtkwaliteit niet aan de standaarden voldoet. Dat heeft de Commissie donderdag beslist. Vooral de hoge waarden aan stikstofdioxide in Brussel en Antwerpen zijn de Commissie een doorn in het oog. Een procedure voor het Europees Hof van Justitie dreigt.

België krijgt een schriftelijke aanmaning omdat het Europese wetgeving rond luchtkwaliteit en schone lucht niet volgt. Vooral de luchtkwaliteit in Brussel en Antwerpen zijn problematisch, stelt de Europese Commissie.

België heeft "bij voortduring niet voldaan aan de bindende grenswaarden voor stikstofdioxide in het Brussels Gewest" sinds die waarden in 2010 zijn ingevoerd, klinkt het. Ook in Antwerpen overschrijdt de hoeveelheid NO2 de toegestane waarden, "ondanks een latere inwerkingstredingsdatum, namelijk 2015".

'LEZ niet toereikend'

De lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel zijn "niet toereikend om zo spoedig mogelijk aan de wetgeving te voldoen", vreest de Commissie. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie is ook kritisch voor de manier waarop de luchtkwaliteit in België wordt gemonitord.

Onder meer de locatie van de meetpunten voor stikstofdioxide in Brussel roept vragen op. De stad werd eerder al voor de rechter gedaagd omdat het de meetpunten bewust niet zou installeren op de plekken waar de vervuiling het grootst is.

België krijgt nu twee maanden de tijd om op de aanmaningsbrief te reageren. Zoniet kan de Commissie een met redenen omkleed advies sturen. Dat is de laatste etappe voor een verwijzing naar het Europees Hof van Justitie.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Luchtkwaliteit, luchtkwaliteit, Europese Commissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie