Parlement eist aandacht voor luchtkwaliteit

© PhotoNews
| In Brussel wordt al maandenlang actie gevoerd voor een betere luchtkwaliteit.
Updated: 17-10-2018 - 17:17

Een resolutie voor de verbetering van de luchtkwaliteit werd dinsdag unaniem goedgekeurd door de Commissie Leefmilieu in het Brussels parlement. “Beschouw het als onze Sinterklaasbrief: krijgen wij alsjeblieft betere lucht?”

Annemie Maes (Groen) is tevreden. Zij stelde een tekst op dat werd voorzien van amendementen door collega’s Jef Van Damme (SP.A) en Els Ampe (Open VLD) van de meerderheid. Het voorstel werd daarna onderschreven door de partijen MR, CD&V, CDH, PS, en Défi en dinsdag unaniem goedgekeurd.

“De oorspronkelijke tekst van deze resolutie lag al klaar in juli 2017. Maar omdat men vond dat we te weinig benadrukten wat de regering wél al had gedaan op het vlak van luchtkwaliteit, moest die herschreven worden.”

Vandaag kan de resolutie kan gezien worden als een soort Sinterklaasbrief, vindt Maes. “Het is een sterk signaal vanuit het parlement naar de regering om een tandje bij te steken op het vlak van luchtkwaliteit. Wij vragen om niet enkel op lokaal, maar ook op gewestelijk niveau bij te dragen aan betere lucht,” vertelt Maes aan BRUZZ.

Extra debat

De resolutie spitst zich daarvoor toe op een aantal thema’s. Eén van de voorstellen betreft betere metingen. “Greenpeace heeft ons al meerdere keren op het matje geroepen omwille van onze onnauwkeurige metingen,” zegt Maes.

Maar ook aanpassingen aan het pollutiepiekplan, waarbij gepleit wordt om de Europese normen te vervangen door de strengere regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), minder autoverkeer en sensibilisering tegenover het gebruik van houtkachels zijn aandachtspunten in het voorstel.

Maes is blij dat de resolutie goedgekeurd is, maar waarschuwt tegelijk ook dat de eisen nog geen verworvenheden zijn. “De eerstvolgende stap is dat het voorstel nu goedgekeurd wordt tijdens de plenaire zitting. En nadien valt het natuurlijk nog af te wachten hoe de regering alles in praktijk zal brengen,” aldus Maes.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?