Verbetering luchtkwaliteit is voor na de verkiezingen

© KVDP/BRUZZ
| Luchtkwaliteit is het verkiezingsthema in Brussel. Al maandenlang protesteren kinderen en hun ouders aan de Brusselse schoolpoorten voor een gezondere lucht.

Tot verontwaardiging van commissielid Annemie Maes (Groen) wordt een voorstel voor een betere Brusselse luchtkwaliteit pas na de verkiezingen behandeld. Volgens haar wil de meerderheid het thema over de verkiezingen tillen. Commissievoorzitster Viviane Teitelbaum (MR) nuanceert: "Er zijn voorstellen die al langer wachten op een stemming."

"De meerderheid, en dan vooral SP.A en Open VLD, wil het thema luchtkwaliteit over de verkiezingen tillen."' Dat zegt Annemie Maes (Groen), lid van de Commissie Leefmilieu in het Brussels parlement. Maes trekt die conclusie nadat een resolutievoorstel over de slechte Brusselse luchtkwaliteit maar niet op de agenda geraakt.

Naast een ontradingscampagne voor dieselmotoren wordt in het voorstel gepleit om de Europese normen te vervangen door de strengere regels van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). Maes stelde de tekst samen op met een paar collega’s waaronder Brussels schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) en commissielid Jef Van Damme (SP.A), beiden leden van de meerderheid.

“Zij staan allebei achter deze tekst, maar nu stel ik vast dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat de resolutie ook echt op de agenda komt. Of toch tenminste voor de verkiezingen. Het ruikt naar een boycot”, zegt Maes aan BRUZZ.

‘Pure vuilspuiterij’

Jef Van Damme (SP.A) vindt de uitlatingen van Maes beneden alle peil. “Dit is pure vuilspuiterij in aanloop naar de verkiezingen. Samen met de andere commissieleden die zich achter dit resolutievoorstel scharen, willen wij natuurlijk dat dit zo snel mogelijk werkelijkheid wordt. Maar iedereen wil natuurlijk zijn of haar voorstel eerst gestemd zien. Dan moet je keuzes maken en dat is deze morgen gebeurd. Mevrouw Maes heeft zich daar op geen enkel moment tegen verzet”, merkt hij fijntjes op.

Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

Maes ontkent dat ze hier tijdens de zitting niet is tegen ingegaan. “Ik heb wel degelijk van mij laten horen. Maar met één stem kan je weinig aan de situatie veranderen. Het klopt natuurlijk dat elk commissielid zijn of haar voorstel meteen op de agenda wil, maar deze resolutie dateert al van een jaar geleden. Commissievoorzitster Teitelbaum (MR) gaf mij juist voor het parlementair verlof haar woord dat het nog voor de verkiezingen behandeld zou worden. Jammer genoeg houdt ze zich daar nu niet aan”, reageert Maes geërgerd.

‘Loopje met de waarheid’

Voor Teitelbaum neemt Maes een loopje met de waarheid. “We hebben daar in juni inderdaad een gesprek over gehad. Ik heb haar toen gezegd dat de resolutie in oktober op de agenda zou komen. Daarvoor is het nog niet te laat. Het is trouwens niet abnormaal dat het meer dan een jaar duurt vooraleer een voorstel verwerkt wordt in de commissie. Er zijn vier en zelfs vijf jaar oude resolutievoorstellen die nog steeds wachten op een stemming.”

De commissievoorzitster verbaasde zich deze morgen ook over het tijdstip waarop Maes zich begon te mengen in het agendadebat. “Pas wanneer alle commissieleden zich verzoend hadden met het programma voor de komende zittingen, heeft Maes van zich doen spreken. De helft van de zaal was toen al leeggelopen. Dat is op zijn minst toch merkwaardig te noemen.”

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?