Luchtkwaliteit een derde beter dan normaal op autoloze zondag

© Nadia Naji
| In de Wetstraat passeren er normaal 400.000 auto's. Op de autoloze zondag waren dat er op het telmoment 17.300. Met een grote impact op de luchtkwaliteit.

De autoloze zondag heeft voor schone lucht in Brussel gezorgd. De luchtkwaliteit ging er met een derde op vooruit. Dat blijkt uit cijfers van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

In de Wetstraat, waar anders zo'n 400.000 auto's door denderen, was het bijzonder rustig op de autoloze zondag. Auto's moesten de baan ruimen voor fietsers en voetgangers. En dat heeft een grote impact op de luchtkwaliteit.

Na de middag bleek de lucht er tot 30 procent zuiverder dan op een andere zondag. "Op het einde van de autoloze zondag stijgen de roetconcentraties opnieuw heel fors," zegt Frans Fierens van IRCEL aan de VRT. "De impact van de autoloze zondag is beperkt tot de uren dat de auto uit de stad gebannen wordt."

Intussen hoopt mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) dat er vanaf 2019 opnieuw een tweede autoloze zondag in het Gewest komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?