Meertaligheid op het werk centraal tijdens Dag van de Meertaligheid

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022
Updated: 25-09-2022 - 15:05

De Brusselse Dag van de Meertaligheid is een jaarlijks evenement om meertaligheid in Brussel onder de aandacht te brengen. Initiatiefnemer is Brussels minister bevoegd voor de Promotie van de Meertaligheid, Sven Gatz (Open VLD). Dit jaar staat de impact van meertaligheid op het Brusselse bedrijfsleven centraal.

Meertaligheid is niet enkel een extra troef voor bedrijven, het is ook levensbelang voor het succes van hun economische activiteiten, klinkt het. Tijdens verschillende debatten in het Brussels Parlement zoomen experts hier verder op in.

Het eerste debat van de voormiddag ging dieper in op het taalgebruik en taalbehoeften in het Brusselse bedrijfsleven met onder andere minister Gatz, UNIZO en BECI. Het tweede debat ging dieper in op de taalopleidingen en retrutering met onder andere afgevaardigden van Careers International, Besix en Europa Ziekenhuizen.

Meertaligheid in Brussel

Opvallende sprekers waren verder VUB-onderzoeker Mathis Saeys. Hij onderzocht het taalgebruik op websites van bedrijven in de Brusselse Metropolitane Regio en stelde het volgende vast: in het Brussels Gewest is 16,44 procent van de websites eentalig, 30,67 procent tweetalig en 42,67 procent meertalig. In de Vlaamse Rand is liefst 44,54 procent van de websites meertalig, met een overwicht van het Engels; 60 procent in de regio combineert het Nederlands, Engels en Frans.

Ook Thierry Geerts was aanwezig, ceo van Google Belgium. Hij beklemtoonde het belang van meertaligheid voor een internationale stad als Brussel.

Vrijdagavond erkende de minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), nog de noodzaak van een goede talenkennis in Belgiƫ voor kansen op de arbeidsmarkt: "Vandaag zien we dat een deel van de mensen moeilijk werk vindt. Dat geldt in Walloniƫ en zelfs in Brussel, waar het Nederlands verplicht is. We komen van een situatie met een probleem op vlak van meertaligheid."

Projectsubsidies

Tijdens de dag van de meertaligheid werden ook de winnaars bekendgemaakt van de projectoproep BeTalky@Work. Een jury stelde uit 21 zendingen de volgende zes kandidaten aan de Brusselse regering voor die in totaal ruim een miljoen over de projecten verdeelde.

De winnende projecten zijn onder andere: de conversatietafels bij coworkingspace Silversquare, een tweetalige teambuilding voor bedrijven georganiseerd door nieuwswebsite Daardaar, concrete veiligheidssituaties oefenen in de taal van de ander door Iris Group.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?