1759 Hotelsector 2
© Ivan Put | De Brusselse hotels zitten nog lang niet op hun oude niveau deze zomer.

Midzomer (1): 'Onzekerheid blijft, hopelijk herstel in september'

EC
© BRUZZ
29/07/2021

De zomer is halfweg. In de Brusselse hotels was de voorbije weken ongeveer één op de vier kamers geboekt. Dat is maar lichtjes meer dan diezelfde periode vorig jaar. Vooral in het stadscentrum en de Europese wijk hebben de hotels, maar ook de horeca en toeristische attracties, het moeilijk.

De bezettingsgraad is met 4 procentpunten gestegen ten opzichte van afgelopen zomer: van 22 naar 26 procent dit jaar. Maar in vergelijking met de zomers voor de coronacrisis zijn de hotels nog altijd bijzonder leeg: in juli 2019 waren nog vier op vijf kamers geboekt. “We halen nog altijd 80 procent minder omzet dan voor de coronacrisis”, zegt bestuurder Hans Van der biesen van de Brussels Hotel Association (BHA).

“Het verschil met vorig jaar is dat er nu weer iets meer hotels geopend zijn, want je kan niet eeuwig sluiten”, zegt Van der biesen. “Dat wil zeggen dat we met meer spelers van dezelfde kleine taart moeten eten. Verder zijn er nu weer wat meer Belgen op reis naar het buitenland. Vorig jaar zijn die vaker in België gebleven.”

"Er zijn nu weer meer Belgen op reis naar het buitenland dan vorig jaar"

Brussels Hotel Association

De Brusselse hotels verliezen al zeker 65.000 overnachtingen door de annulering van dancefestival Tomorrowland, dat normaal eind deze zomer zou plaatsvinden in Boom. Cijfers van visit.brussels tonen aan dat de hotels in de buurt van de luchthaven en de Ring het voorlopig iets beter doen. Vooral de bezetting in de Europese wijk, rond de Grote Markt en aan de Kruidtuin blijft erg laag, tot maximaal 15 procent.

Stadscentrum

De horecasector sukkelt in diezelfde buurten. “De omzet in onze bars en cafés blijft relatief stabiel sinds juni, maar in het centrum en de Schumanwijk zijn er nog altijd zaken die 50 tot 80 procent minder omzet draaien dan voor de crisis”, zegt vicevoorzitter Frédérick Dasoghne van Horeca Brussel. “Dat is zo voor de cafés, maar ook voor de restaurants. In de rand van de stad gaat het beter. Mensen zoeken liever rustigere wijken op.”

“Wij hopen om in september stilaan de weg naar herstel in te zetten, maar de onzekerheid blijft spelen”, zegt Van der biesen van de BHA. “Voor augustus verwachten we een gelijkaardige bezetting als in juli.”

"Mensen zoeken liever rustigere wijken op"

Frédérick Dasoghne, Horeca Brussel

In de horeca verwacht men eerst nog verder te zakken tot midden augustus, omwille van de vakantieperiode, om dan geleidelijk weer te klimmen naar het niveau van juni. “Daarna hopen we uiteraard op beterschap”, zegt Dasoghne.

Belgische toeristen

Er zijn minder duidelijke cijfers over de dagjestoeristen. Toerismedienst visit.brussels heeft nog geen algemene bezoekerscijfers van de musea en attracties, maar weet wel dat de musea tijdens de paasvakantie zo'n derde minder bezoekers ontvingen dan andere jaren. Bij Bozar kwamen de voorbije maand 11.500 bezoekers over de vloer. Dat zijn er ruim 7.000 minder als in juli vorig jaar, toen de expo van Keith Haring veel Belgen op 'staycation' lokte. "Er is geen groot toerisme, niet in 2020 en niet in 2021. Toch is Bozar tevreden met de opkomst bij de tentoonstelling van Raveel dit jaar", zegt woordvoerster Silvia Bassetti.

In de KMSKB hebben de tijdelijke expo's (Alechinsky en Aboriginalities, red.) dit jaar wel effect gehad. Er kwamen 40 procent meer bezoekers dan in juli vorig jaar. In vergelijking met de zomer van 2019 blijven die cijfers mager, met 72 procent minder tickets dan gewoonlijk. De overgrote meerderheid (95 procent) van de bezoekers komt nu uit eigen land. "Voor de internationale bezoekers is het nog steeds moeilijk om vrij te reizen, maar ondanks de coronamaatregelen zagen we de laatste weken meer en meer Franse, Duitse, Nederlandse, Italiaanse en Spaanse toeristen", zegt woordvoerder Samir Al-Haddad van de KMSKB.

Het Atomium reageert bij BRUZZ dat het te vroeg is voor een evaluatie. De collega's van Mini-Europa ontvangen nu zo'n 1.500 bezoekers per dag, met iets hogere aantallen in het weekend. "Een herademing", klinkt het bij de salesafdeling. Dat is nog altijd maar de helft van de bezoekersaantallen van voor corona, maar alvast meer dan vorig jaar. "Wij moeten het vooral hebben van de Belgische toeristen."

20200923 1723 Zoom Mini Europa
© Photonews | Mini Europa haalde deze maand half zoveel bezoekers als voor de coronacrisis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie