Minder pendelaars vanuit Vlaams-Brabant naar Brussel

© Jef Van de Veire
| De afgelopen tien jaar daalde het aantal pendelaars uit Vlaams-Brabant van 133.700 mensen tot 123.500.

Het aantal werknemers dat elke werkdag vanuit Vlaams-Brabant naar Brussel pendelt is in de periode 2007-2016 verminderd van 133.700 tot 123.500. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een schriftelijke vraag van Peter Van Rompuy (CD&V). Muyters baseert zich voor deze gegevens op de resultaten van de Enquête naar de Arbeidskrachten.

Opmerkelijk is dat het aandeel hooggeschoolden bij de pendelaars in die periode steeg van 53,9 tot 61,3 procent ten nadele van middengeschoolden (van 32 tot 28,8 procent) en laaggeschoolden (van 14 tot 9,9 procent). De laaggeschoolden zijn vooral afkomstig uit Halle-Vilvoorde waar ze in 2016 een aandeel hadden van 12,4 procent. In het arrondissement Leuven is slechts 3 procent van de pendelaars laaggeschoold en gaan deze dus meer aan de slag in de eigen streek.

De daling van het aantal laaggeschoolden komt volgens Muyters overeen met de algemene daling van het aantal laaggeschoolden in de Vlaams-Brabantse bevolking van 17,3 procent in 2007 tot 11,5 procent in 2016. "De daling is dus geen aanduiding dat de tewerkstellingskansen van laaggeschoolden in Brussel verslechterd zouden zijn", merkt Muyters op. Ook de toename van het aantal hooggeschoolde pendelaars is op die manier te verklaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?