| Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus.

MolenGeek-oprichter Ibrahim Ouassari benoemd tot bestuurder Proximus

EC
© Belga - BRUZZ
21/04/2021
Updated: 21/04/2021 15.29u

De aandeelhouders van Proximus hebben woensdag de benoeming van Ibrahim Ouassari tot bestuurder van het telecombedrijf goedgekeurd. Ouassari is oprichter van MolenGeek in Molenbeek. "Het is een enorme eer en privilege", reageert Ouassari bij BRUZZ.

Ouassari richtte MolenGeek in 2015 op. De organisatie wil de technologiewereld toegankelijk maken voor mensen met diverse achtergronden en biedt opleidingen aan. Het project kreeg onder meer steun van internetgigant Google, en breidde de voorbije jaren uit naar andere steden in België en in het buitenland. MolenGeek werkte al langer samen met Proximus. Ouassari is ook oprichter en CEO van IT-bedrijf UrbanTech.

"Nooit, nooit, nooit van mijn leven had ik gedacht dat het zo'n vaart zou lopen", vertelt Ouassari aan BRUZZ. "Voor mij is het een echte eer en privilege om in de raad van bestuur van Proximus te mogen zetelen. Het is toch de trots van de Belgische digitale industrie en een historisch bedrijf. Tegelijkertijd verbindt Proximus alle Belgen. We hebben tijdens de quarantaine gezien hoe belangrijk dat is."

"Ik ben een atypisch profiel aan de tafel. Ik wil het bedrijf iets bijbrengen vanuit mijn eigen expertise"

Ibrahim Ouassari, bestuurder Proximus

Ouassari is benoemd voor vier jaar. Hij is de enige nieuwe naam in de raad van bestuur van Proximus. Twee andere mandaten zijn verlengd. Technologieondernemer Pierre Demuelenaere blijft onafhankelijk bestuurder en wordt herbenoemd voor twee jaar. Ook voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) blijft aan boord voor een nieuwe periode van vier jaar. Oud-CDV-politicus Stefaan De Clerck blijft nog een jaar voorzitter van de raad van bestuur. Volgend jaar wordt een nieuwe voorzitter aangeduid.

"Ik ben een atypisch profiel aan de tafel", weet Ouassari, die 42 jaar is en geen middelbaar diploma heeft. "Ik wil het bedrijf iets bijbrengen vanuit mijn eigen expertise met digitale technologie, start-ups en inclusie. Het zou super zijn voor mij, voor Proximus en in feite voor heel België als ik onze werking erin kan integreren."

5.000 euro

Een bestuurder bij Proximus krijgt een vaste jaarvergoeding van 25.000 euro, een zitpenning van 5.000 euro per bijgewoonde vergadering van de raad van bestuur en een zitpenning van 2.500 euro per vergadering van een adviserend comité. Dat laatste bedrag wordt verdubbeld als de bestuurder voorzitter is van het comité. Daarnaast is er een vaste jaarlijkse vergoeding van 2.000 euro voor communicatiekosten.

"Dat is een enorme vergoeding als je weet waar ik van kom. Ik ben gepriviligieerd", zegt Ouassari over de zitpenningen, "maar het zal niet naar een villa of cabriolet gaan. In mijn privéleven investeer ik mijn geld verder in MolenGeek, opdat het verder zou blijven draaien."

MolenGeek werkt al twee jaar zelfstandig zonder subsidies. Het bedrijf haalt sponsoring binnen van internationale bedrijven als Google en Samsung, maar ook van Proximus. "We hebben echt succes in de wereld, maar we willen te allen tijde onze identiteit en onze ziel bewaren", zegt Ouassari. "Dat wil zeggen: dicht bij de burger blijven en voor verbinding zorgen. Zeker in moeilijke tijden, zoals de lockdown, willen we diensten ontwikkelen waar de burger echt iets aan heeft."

Molengeek, het Molenbeekse centrum voor beginnende informatica-ondernemers, kondigt in november 2019 een samenwerking met Proximus aan

| Ouassari (links) in 2019, bij de aankondiging van de samenwerking tussen MolenGeek en Proximus. Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) zit in het midden, bestuurder Stefaan De Clerck van Proximus rechts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni