N-VA wil verplichte sluitingsdag winkels afschaffen, Unizo is tegen

© VT (BRUZZ)
| De Nieuwstraat in het centrum geldt nog altijd als een van de drukste winkelstraten van Brussel.
Updated: 03-02-2019 - 10:53

N-VA wil de wet op de openingsuren aanpassen. De partij wil winkels de mogelijkheid geven om steeds tot 21 uur open te zijn. Ook de verplichte sluitingsdag zou wegvallen, als haar wetsvoorstel goedgekeurd wordt. Dat schrijft De Zondag.

Vandaag kunnen winkels, niet gelegen in een toeristisch centrum, open zijn van 5 uur tot 20 uur. Op vrijdag en op werkdagen vóór een feestdag kan dat tot 21 uur. N-VA, die federaal nu in de oppositie zit, wil van die uitzondering de regel maken. De partij wil ook af van de verplichte sluitingsdag.

'Meer flexibiliteit in functie van combinatie tussen werk en gezin'

De wijziging zal volgens de partij handelaars meer vrijheid geven en een betere combinatie tussen werk en gezin toelaten. "Het aantal tweeverdieners stijgt, waardoor die combinatie voor veel mensen een dagelijkse uitdaging vormt", zegt Kamerlid Valerie Van Peel, die het wetsvoorstel samen met partijgenoot Werner Janssen indiende.

"De overheid kan die mensen helpen door meer flexibiliteit toe te laten. Door winkels langer open te houden, blijft er meer tijd over om door te brengen met de kinderen."

Unizo: 'We zijn absoluut tegen en wij niet alleen'

Ondernemersorganisatie Unizo moet niet weten van het N-VA-voorstel om de wet op de openingsuren aan te passen. "We zijn absoluut tegen en wij niet alleen. Bij een bevraging eind vorig jaar in de hele sector was meer dan 70 procent van de handelaars tegenstander van verruimde openingsuren en het afschaffen van de verplichte sluitingsdag", reageert gedelegeerd bestuurder Van Assche. Een "non-issue", klinkt het.

N-VA wil winkels niet alleen de mogelijkheid geven om langer open te blijven, maar ook de verplichte sluitingsdag afschaffen. "Wat nu heeft het, als er nauwelijks gebruik van gemaakt wordt?", dixit Van Assche.

"De regeling zorgt ook voor bescherming voor de handelaar en voor een duidelijk onderscheid met de nachtwinkel. De wekelijkse rustdag stoort niemand. Het is niet nodig om naar een '24 op 7'-samenleving te gaan." aldus Van Assche nog, die daarmee ook nog een sneer uitdeelt aan de e-commerce.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?